Odrzucona rękojmia i jednoczesna wysyłka towaru do serwisu producenta

• Autor wątku Autor wątku Kingu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kingu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Wydaje mi się, że prawa konsumenckie "jako tako" znam ale z taką sytuacją spotkałem się pierwszy raz.

W ramach rękojmi 05.01 dostarczyłem towar do salonu sprzedawcy i zaznaczyłem, że interesuje mnie naprawa towaru.
w dniu 20.01 otrzymałem poniższą odpowiedź:
Dzień dobry,
rozpatrzyliśmy sprawę i nie uznajemy Pana reklamacji. Wysłaliśmy urządzenie na dodatkową weryfikację w autoryzowanym serwisie producenta.
Dlaczego nie uznajemy reklamacji
W swojej reklamacji zgłosił Pan następujące problemy z urządzeniem:
- słuchawki gubią połączenie, przerywają odtwarzanie muzyki,
- problemy z mikrofonem.
Sprawdziliśmy urządzenie i nie potwierdziliśmy zgłaszanych przez Pana problemów z urządzeniem. Pana urządzenie jest sprawne i zgodne z umową sprzedaży.

Reklamowane urządzenie sprawdzi producent. Słuchawki wysłaliśmy do autoryzowanego serwisu producenta, który dodatkowo zbada Pana urządzenie.
Prosimy oczekiwać na końcowy rezultat zgłoszenia.
W przypadku potwierdzenia usterki w autoryzowanym serwisie producenta stanowisko spółki (...) zostanie zweryfikowane

W związku z powyższym mam zagwozdkę. Rękojmia nieuznana, towar według sklepu sprawny, ale bez wcześniejszego poinformowania mnie wysyłają do serwisu w którym może przebywać nieokreśloną ilość dni.

Czy takie postępowanie jest gdzieś usankcjonowane?

Nie jest. Skoro odrzucili to masz prawo żądać wydania Twoich słuchawek w stanie niepogorszonym.

Jeśli jesteś konsumentem w rozmienieniu art. 22[1] kc zgłoś takie zachowanie do Rzecznika Praw Konsumenta.

A kiedy słuchawki były kupione?

Ostatnia edycja:
Lipiec 2020, więc jeszcze kilka miesięcy rękojmi z 24 zostało.
Jestem konsumentem (osoba prywatna) i gdyby mi po prostu odesłali słuchawki nie byłoby tematu, a tutaj faktycznie napiszę i zobaczę jakie jest stanowisko, bo mam wrażenie, że nie zrobili nic i wysmarowali takie pismo aby zmieścić się w 14 dniach na odpowiedź.

Niemniej nie ma już domniemania wady, więc zażądaj oddania słuchawek i rozważ ewentualnie ponowną reklamację z opinią rzeczoznawcy o wadach z żądaniem zwrotu kosztów.

Powrót