Odrzucona rękojmia

• Autor wątku Autor wątku Paulinka7272
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulinka7272

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,

W dniu 19.11.2022 kupiłam pionowy, bezprzewodowy odkurzacz. W dniu 14.06.2023 złożyłam pierwsza reklamacje z tytułu rękojmi (w szczotce z podświetleniem LED co jakiś czas wyłączało się podświetlenie i przestawała obracać się szczotka przez co odkurzacz nie wciągał śmieci). W zgłoszeniu zaznaczyłam, że chce wymiany sprzętu na nowy, ale wyraziłam też zgodę na naprawę. Reklamacja została uznana i odkurzacz został naprawiony. W dniu 1.08.2023 złożyłam kolejna reklamację z tytułu rękojmi. Usterka była taka sama. Wyłączało się podświetlenie, szczotka się nie obracała i odkurzacz nie wciągał śmieci. I tym razem odkurzacz został naprawiony. W dniu 10.05.2024 ta sama usterka wystąpiła kolejny raz. Ponownie zareklamował towar z tytułu rękojmi, ale tym razem w zgłoszeniu zaznaczyłam zwrot gotówki. Nie wyraziłam też zgody na naprawę. W dniu dzisiejszym otrzymałam maila z informacją, że reklamacja zostaje odrzucona ponieważ "Uszkodzenie ma charakter zewnętrzny, spowodowane jest niewłaściwym użytkowaniem, za które Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności. W takiej sytuacji odpowiedzialność Sprzedawcy jest wyłączona.".
Co w takiej sytuacji? Odkurzacz cały czas jest użytkowany tak samo (nie jest nim ani rzucane, ani uderzane). Czy sprzedawca ma prawo odmówić reklamacji skoro 2 wcześniejsze identyczne reklamacje zostały uznane? Czy mogę się jakoś odwołać od tej decyzji czy juz raczej pozamiatane?

Paulinka7272 napisał:
Czy sprzedawca ma prawo odmówić reklamacji skoro 2 wcześniejsze identyczne reklamacje zostały uznane? Czy mogę się jakoś odwołać od tej decyzji czy juz raczej pozamiatane?
Tak, odmowa uwzględnienia jest możliwa. W Pani sytuacji warto skorzystać z pomocy lokalnego Rzecznika Konsumentów - na takie spotkanie trzeba zabrać dotychczasową koresponencję ze sprzedawcą. Rzecznik może wystąpić w Pani sprawie do sprzedawcy o ponowne rozpatrzenie sprawy.

Powrót