odrzucona skarga na podstawie art. 58par.1 pkt2 p.p.s.a1

• Autor wątku Autor wątku szmaragdowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szmaragdowy

Użytkownik
Odpowiedzi
175
Skarga na odmowną decyzję ZUS ,została wniesiona do WSA .

Po pewnym okresie czasu zainteresowany dostał Postanowienie WSA , w którym to postanowieniu poinformowano go ,ze skarga została wniesiona po ustawowym terminie do jej wniesienia /kilka dni/i na mocy powyzszych przepisów została odrzucona .

WSA poinformował jednocześnie ,ze od tego postanowienia przysługuje skarga kasacyjna do NSA .

W związku z powyższym stanem rzeczy mam pytania:

1. Czy istnieje możliwość przywrócenia terminu do wniesienia jeszcze raz skargi do WSA , która została już uprzednio odrzucona . ?

Powody ad. przekroczenie terminu są dość poważne i istotne.

Ale o przekroczeniu terminu zainteresowany dowiedział się dopiero teraz. Cały czas był w świadomosci ,ze wszystko było o'key !!!

Czy to jest możliwe ?

Zbędne byłoby kierowanie wtedy skargi do NSA, która jak wiadomo związana jest z przymusem adwokackim.

2. Czy pozostaje tylko skarga do NSA , tak jak poinformował WSA.

Jak ewentualnie z terminami , gdyby zaistniała możliwość opisana w pkt.1.

I jaki wariant byłby korzystniejszy , gdyby istniała możliwość zwrócenia się do WSA o przywrócenie terminu..

To rozwiązanie /wniosek o przywrócenie terminu / jakoś mi nie pasuje w rozumowaniu , ale pytam !!!!

Dziekuję !!!.

szmaragdowy napisał:
:

1. Czy istnieje możliwość przywrócenia terminu do wniesienia jeszcze raz skargi do WSA , która została już uprzednio odrzucona . ?

istnieje

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5896251948

W myśl art. 87 § 1 P.p.s.a. pismo z wnioskiem o przywrócenie terminu wnosi się do sądu, w którym czynność miała być dokonana, w ciągu siedmiu dni od czasu ustania przyczyny uchybienia terminu, zaś art. 88 P.p.s.a. przewiduje, że spóźniony lub z mocy ustawy niedopuszczalny wniosek o przywrócenie terminu sąd odrzuci na posiedzeniu niejawnym.

Dzięki , tego juz się w miedzy czasie dowiedziałem !!!! Spróbuję to wykonać dla znajomego , ale wiem ,ze to jest dość problematyczne ze względu na trudności w uprawdopodobnienia przyczyn itd. tak aby Sąd to zaakceptował pozytywnie .Orzecznictwo w tym temacie jest niezwykle ciekawe !!!!To jest istna "poezja " !!!!!

Zwróciłem sie do Woj. Sadu Administracyjnego w imieniu znajomego o wyjasnienie pewnej formalnej sprawy związanej z wnioskiem o przywrócenie terminu do wniesienia jeszcze raz skargi , która uprzednio została już przez ten Sąd odrzucona w związku z przekroczonym terminem ustawowym .

Pracownica Sądu poinformowała mnie ,ze nie mogę tego w imieniu znajomego czynić , ponieważ Sąd juz raz skargę odrzucił !!!

Zgodnie z instrukcja , znajomy musi skorzystać z usługi prawnika , który w jego imieniu złoży skargę kasacyjną na wydane Postanowienie o odrzuceniu skargi.

Załącznik podany w poscie " voyteg" dotyczy jednak innej sytuacji
Tam skarga nie była wysłana do Sądu !!!!!

Wg informacji pracownicy Sądu , wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia skargi , która juz raz została odrzucona , zostanie przez Sąd odrzucony !!!!

A więc mój znajomy musi skorzystać z usług prawnika . A co będzie dalej ,:) to zobaczymy .

szmaragdowy napisał:
A więc mój znajomy musi skorzystać z usług prawnika . .

To prawda, bo sprawa została przez sąd osądzona.

Wcześniej tylko udzieliłem odpowiedzi na pytanie dotyczące możliwości przywrócenia terminu.

Swoją drogą, czy ta decyzja ZUS podlega zaskarżeniu do WSA? Zasadniczo te decyzje zaskarża się do sądu powszechnego, może WSA nie zauważył, że droga sądowoadministracyjna jest niedopuszczalna i odrzucił z niewłaściwej przyczyny.

Ta decyzja podlegała zaskarzeniu do WSA . !!!!!

Zaintesowałem się tą sprawa , ponieważ w tej sprawie wydano już 2 wyroki NSA , uchylające poprzednie wyroki WSA.

I ZUS nadal nie chce zmienić swojej decyzji , bo może , ale nie musi itd.

Problem z skarga kasacyjną będzie rozwazany przez adwokata z urzedu.

I mogą być z tym pewne problemy . Bo chodzi przecież o to , aby znajomemu pozwolono na złożenie jeszcze raz skargi /przywrócenie terminu/

W najnowszej decyzji ZUs-u są elementy z uzasadnienia , które całkowicie nie są zgodne z rzeczywistoscią itd

Nie dotycza tej osoby , a wiec moze w chodzic takze w grę nawet niewazność itd.

Ale niech o to martwi sie juz adwokat i NSA.

Powrót