Odrzucony spadek, a pismo od firmy która odkupiła długi

• Autor wątku Autor wątku Krissak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krissak

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam,

Chciałbym się zapytać użytkowników czy firma, która prowadzi czynności windykacyjne ma prawo dochodzić dokumentów potwierdzających dziedziczenie lub odrzucenie spadku?

Firma Hoist Finance z Wrocławia (dawne Navi Lex).

Podane jest moje imię i nazwisko, informacja że wierzytelności powinny być opłacone przez osoby dziedziczące, art. 931 paragraf 1kc, w związku z art. 922 paragraf 1 kc i z uwzględnieniem regulacji art. 1012 i nast. Kc, spadkobierca zobligowany jest uregulować zobowiązania zmarłego oraz jeżeli dysponuje dokumentacją potwierdzając dziedziczenie lub odrzucenie spadku po zmarłym, prosimy o doręczenie kopii...

Plus ładna regułka - W przypadku braku reakcji na niniejsze pismo ze strony osób znajdujących się w kręgu spadkobierców, wierzyciel podejmie działania służące wyegzekwowaniu należności przewidziane w prawie cywilnym.

Czy powinienem interesować się tym pismem i ewentualnie na nie odpowiadać jeżeli 4 miesiące temu złożyłem akt notarialny o odrzucenie spadku wraz z osobą która była nade mną jeżeli chodzi o dziedziczenie? Tamta osoba żadnego takiego dokumentu nie dostała.

Nie musisz z nimi korespondować i rozmawiać. Jak wierzyciel podejmie działania, to wówczas masz się czym bronić i temat się zamknie. Ty odrzuciłeś. A co z Twoimi spadkobiercami? Tak pytam, bo trochę czasu jeszcze jest.

Ostatnia edycja:
Jestem ostatnim spadkobiercą w swojej linii rodzinnej.

Dzięki za odpowiedź. Idą święta, a tu taki list... Rodzice chcieli skan mojego odrzucenia spadku wysyłać, ale chyba po to są takie zawiadomienia :)

Wesołych Świat :)

Krissak napisał:
Firma Hoist Finance z Wrocławia (dawne Navi Lex).

Podane jest moje imię i nazwisko, informacja że wierzytelności powinny być opłacone przez osoby dziedziczące, art. 931 paragraf 1kc, w związku z art. 922 paragraf 1 kc i z uwzględnieniem regulacji art. 1012 i nast. Kc, spadkobierca zobligowany jest uregulować zobowiązania zmarłego oraz jeżeli dysponuje dokumentacją potwierdzając dziedziczenie lub odrzucenie spadku po zmarłym, prosimy o doręczenie kopii...

Plus ładna regułka - W przypadku braku reakcji na niniejsze pismo ze strony osób znajdujących się w kręgu spadkobierców, wierzyciel podejmie działania służące wyegzekwowaniu należności przewidziane w prawie cywilnym.
mną jeżeli chodzi o dziedziczenie? Tamta osoba żadnego takiego dokumentu nie dostała.
Na ten moment to szukają frajera i nic poza tym. Pilnuj poleconej poczty z sądu, tyle ci pozostaje

Powrót