Odrzucony sprzeciw przed złożeniem, błąd Sądu czy omyłka

• Autor wątku Autor wątku gracepa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gracepa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
przyznam bez bicia :) że zapomniałam o tym forum, no i jak przystało na tradycyjnego Kowalskiego wpadłam w panikę, gdy okazało się, że konto bankowe ma blokadę. Po perypetiach w banku dowiedziałam się, że zajęcie przez komornika XY w Toruniu na kwotę i jakiś dziwny numer. Wujek google pomógł, zadzwoniłam i z uprzejmością zostałam poinformowana, że komornik przyjmuje we wtorki w wyznaczonych godzinach. Tłumaczę, że nie mam możliwości dojechać, ponieważ mam niepełnosprawne dziecko wymagające dorywczo tlenu i mam tylko stacjonarny koncentrator tlenu, nie przenośny, więc proszę chociaż przesłać mi stosowne dokumenty. Nie i koniec. Z pośpiechu, własnej głupoty i niewiedzy napisałam do komornika o zawieszenie egzekucji w celu wyjaśnienia sprawy, że nie dostałam żadnych dokumentów, że być może wysłano na nieaktualny od 3 lat adres...etc
Odpisał mi Postanowienie w sprawie egzekucyjnej z wniosku wierzyciela EVEREST_FINANSE przeciwko dłużnikowi .......( ujął stary adres,a przysłał na nowy) prowadzonej na podstawie tytułu wykonawczego i tu podany Nakaz zapłaty z dnia.....z klauzulą wykonalności, Postanowienie SR z dnia i sygn akt- omówił zawieszenia postępowania. Ok, zgadza się, bo nie w jego gestii skoro nie przedstawiłam odpowiednich dokumentów z Sądu i pouczył mnie o skardze na niego - nie złożyłam,wiem zrobiłam źle bo zamknęłam sobie jedną z dróg. No ale stało się, skupiłam się na wniesieniu sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu, uzasadniając powiedzmy standardowo. Wniosłam je w ciągu 2 dni od otrzymania postanowienia komornika o odmowie zawieszenia egzekucji. Oczywiście dostałam odrzucenie jednego i drugiego, ponieważ moment w którym ustała przyczyna sędzia policzył dzień dowiedzenia się = dzień złożenia wniosku o zawieszenie postępowania egzekucyjnego., czyli ustała przyczyna uchybienia terminu, ale jest pouczenie, że w ciągu 7 dni moge wnieść zażalenie do SO za pośrednictwem SR.
I tu ciekawostka:
15.11.2012 r - polecona przesyłka do komornika ode mnie
23.11.2012 r - odpowiedź komornika (nadal bez tytułu egzekucyjnego i tego co przysłać powinien)
26.11.2012 r - odbieram odp komornika
28.11.2012 r - wysyłam sprzeciw i wniosek o przywrócenie terminu
25.01.2013 r - Sąd wysyła postanowienie o odrzuceniu obu z możliwością zażalenia, ale jest napisane na posiedzeniu w dniu 16.01.2013 r i pieczęć sądu na oryginale właściwe podpisy, za zgodność dnia 24.01.2013 r (?)
Zatem czy sprzeciw może być odrzucony przed złożeniem? To błąd sadu czy omyłka? No i czy mogę się brzydko mówiąc ''czepnąć" tego w zażaleniu.
Proszę pomóżcie i dziękuję za ewentualne zainteresowanie.

Przepraszam, źle odczytałam daty- emocje biorą górę

Powrót