Odsąpienie od zakupu nieruchomości a kredyt hipoteczny

• Autor wątku Autor wątku sickmail
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sickmail

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,
mam pytanie jak wygląda sytuacja w przypadku odstąpienia od zakupu nieruchomości już po podpisaniu końcowego aktu notarialnego. Z tego co wiem, może nastąpić przez zwrotne przeniesienie nieruchomości. Jak to wygląda w przypadku gdy w księdze wieczystej wpisana jest już hipoteka banku. Czy konieczne jest wcześniejsze usunięcie hipoteki (co może być raczej trudne, gdyż w praktyce wymaga to spłacenia całego kredytu), czy może się to odbyć inaczej? Na przykład sprzedawca zwraca kupującemu część kwoty, a pozostała jest przekazywana na spłatę kredytu do banku.

Przy odstąpieniu strony zwracają sobie to co świadczyły. Czyli sprzedający oddaje cenę kupującemu, a kupujący przenosi własność nieruchomości na sprzedającego. Jak jest hipoteka, to trzeba ją będzie spłacić, więc sprzedający w pierwszej kolejności zwróci kasę do banku, a resztą (o ile coś zostanie) odda kupującemu.

Dziękuję za odpowiedź. Byłoby to logiczne.
Gdzieś się jednak spotkałem z opinią, że właśnie przez zwrot świadczenia należy rozumieć przeniesienie własności nieruchomości bez hipoteki, bo w takim stanie się ją otrzymało.

Musisz zwrócić bez hipoteki, co można osiągnąć na dwa sposób. Albo mój, albo spłacasz samodzielnie przed zwrotem i wtedy deweloper zwraca Ci 100% kasy na Twoje konto. Zależy jak sie dogadasz.

Tutaj zakładam spory opór ze strony dewelopera. Czy ewentualnie jest możliwość sądowego wymuszenia Twojego sposobu czy tylko zostaje samodzielna spłata hipoteki przy braku chęci współpracy z jego strony?

Powrót