Odsetki ustawowe

• Autor wątku Autor wątku SYBIRACZKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SYBIRACZKA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o radę.Po dziewięcioletnim ubieganiu się o rentę w związku z pobytem na Syberii Sąd Okręgowy przyznał mi ją z wyrównaniem od 2004 r. ZUS w porozumieniu z KRUS wypłacili mi wyrównanie bez ustawowych odsetek .Czy mam prawo ubiegać się o te odsetki Z poważaniem Sybiraczka

Czy pozew wnosił o zasądzenie odsetek?
Temat przenoszę na "cywilne".

art 85 ustawy o systemie ubezpieczen spolecznych
Art. 85. 1. Jeżeli Zakład - w terminach przewidzianych w przepisach określających zasady przyznawania i wypłacania świadczeń pieniężnych z ubezpieczeń społecznych lub świadczeń zleconych do wypłaty na mocy odrębnych przepisów albo umów międzynarodowych - nie ustalił prawa do świadczenia lub nie wypłacił tego świadczenia, jest obowiązany do wypłaty odsetek od tego świadczenia w wysokości odsetek ustawowych określonych przepisami prawa cywilnego. Nie dotyczy to przypadku, gdy opóźnienie w przyznaniu lub wypłaceniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które Zakład nie ponosi odpowiedzialności.
Organ rentowy zapewne przyjął stanowisko, że opóźnienie jest następstwem okoliczności za które nie ponosi odpowiedzialności - tzn wyrok sądu był ostatnią okolicznością, która była niezbędna do wydania decyzji.
Nie znam Pani sprawy i nie wiem jaki był powód tak długiego załatwiania sprawy w sądzie,
może Pani wystapić do organu wypłacającego świadczenie z wnioskiem o wypłatę odsetek za opóźnienie w wypłacie - dostanie Pani odpowiednią decyzję - przyznającą bądź odmawiającą, od której będzie Pani przysługiwało równiez prawo do odwołania się do Sądu.
pozdr

Powrót