Odsetki z aktu notarialnego

• Autor wątku Autor wątku studentprawa87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studentprawa87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Proszę o poradę. Mam akt notarialny w którym dłużnik zobowiązał się do zapłaty 50 rat miesięcznych w określonej kwocie za podział majątku przy nieruchomości. Raty płatne od 2015 roku od stycznia do grudnia 2017. Niestety nie zapłacił mi ani złotówki. Dostałem klauzulę wykonalności i udałem się do komornika chcąc egzekwować całą należność ponieważ dłużnik poddał się egzekucji oraz klauzula jest do egzekucji w całości. Niestety komornik powiedział mi, że może ściągnąć mi tylko zaległe raty do tego miesiąca a resztę egzekwować tak jak "alimenty" czyli co miesiąc ? Czy tak można. Chciałem dokonać zajęcia nieruchomości ale nie wiem czy jest sens.

Komornik założy sprawę tak jak alimenty czyli o "świadczenie powtarzające".

A co z odsetkami ? Nie ma ich w akcie notarialnym to znaczy, że się nie należą ?

korf napisał:
Powództwo niezależne z art 481kc

Czy to znaczy, że mam założyć osobną sprawę o odsetki ? Czy komornik naliczy sam ?

studentprawa87 napisał:
Czy komornik naliczy sam ?
Nic nie naliczy, bo nie są ujęte w tytule.
Ty jesteś studentem prawa? Nie rozumiesz co znaczy niezależny pozew? I nie czytasz podanej podstawy prawnej?

korf napisał:
Nic nie naliczy, bo nie są ujęte w tytule.
Ty jesteś studentem prawa? Nie rozumiesz co znaczy niezależny pozew? I nie czytasz podanej podstawy prawnej?

Studentem prawa nie jestem chociaż miałem chwilowy epizod :)

Też mi się wydawało, że odsetki się nie należą jednak po rozmowie ze znajomym mecenasem nabrałem wątpliwości ponieważ on stwierdził, że należą się z mocy ustawy. I dlatego moje pytanie.

studentprawa87 napisał:
odsetki się nie należą
Oczywiście, że się należą. Dlatego możesz wystąpić z pozwem o ich zasądzenie. Na razie komornik nie ma tytułu wykonawczego obejmującego roszczenie odsetkowe.

Powrót