Odsetki za zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku Grażka78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grażka78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,jak to jest z ustawowymi odsetkami? W wyroku alimentacyjnym nie ma wzmianki o odsetkach w razie opóźnienia płatności,komornik który prowadzi egzekucję powiedział,iż w takim wypadku nie może ściągać do zaległych alimentów odsetek. Dowiedziałam się ,że takie odsetki są zapisane w ustawie i komornik jest zobligowany ściągać zaległe alimenty z odsetkami.Czy tak faktycznie jest?

Jak masz np do 10 tego każdego miesiąca alimenty a dostaniesz np 20 tego od ex to nie robi różnicy od komornika odsetek nie ściągniesz a na złą i mściwą to wyglądasz .

Musi być w wyroku napisane, że przysługują odsetki ustawowe w przypadku płatności którejkolwiek z rat.

karllito - moje alimenty to 700 zl i nie otrzymuje ich od sierpnia....wiec odsetki się należą .

Zła i mściwa :-)

Grażka78 napisał:
karllito - moje alimenty to 700 zl i nie otrzymuje ich od sierpnia....wiec odsetki się należą .
udaj się do OPS i jeśli Twój dochód nie przekroczy progu dochodowego (725zł osoba) będziesz otrzymywać alimenty z FA i nie będzie problemu z odsetkami.

Możesz też pozwać zobowiązanego o odsetki i po uzyskaniu wyroku dotyczącego odsetek będziesz mogła je egzekwować od drugiej strony.

Powrót