odsetki

• Autor wątku Autor wątku dadoka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dadoka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Moja sprawa dotyczy niezapłaconej faktury. Sprawa jest sprzed 10 lat. nakaz zapłaty z XI 2000 roku. teraz dostałam pismo z sądu o ponowne ustalenie komornika, gdyż: 1. nie mogli mnie odnaleźć (podawali błędny adres) 2. sprawa zbliża się do przedawnienia. Dodam, iż byłam przekonana, że ta faktura jest zapłacona (przez mojego "wspólnika", nawiasem- był cichym wspólnikiem). Chciałam się dogadać z wierzycielem i wysłałam mu propozycję zapłaty kwoty, po umorzeniu odsetek, ale milczy. Do sprawy w sądzie zostało kilka dni. Nie mogę stawić się do sądu, gdyż to jest na drugim końcu kraju. Moje pytanie brzmi: Gdybym mimo braku odzewu zapłaciła kwotę główną i kwit wysłała do sądu, to czy sąd będzie ustalał ponownego komornika? Czy po zapłaceniu kwoty głównej mogą domagać się ode mnie w dalszym ciągu odsetek? Nie wiem jak najlepiej rozwiązać tą sytuację. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Pismo jest o ponowne ustanowienie tytułu wykonawczego

dadoka napisał:
Pismo jest o ponowne ustanowienie tytułu wykonawczego
Mniejsza z tym.

Jeżeli wierzyciel nie godzi się na umorzenie należności odsetkowych - to możliwe jest podniesienie zarzutu przedawnienia przedawnionych odsetek ( o i le się przedawniły ) - w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego.
Więcej w tym zakresie - proszę poszukać na forum. Opcja szukaj.

Edit: pomyliłam działy za co najmocniej przepraszam :)

Ostatnia edycja:
Powrót