Odsniezanie - gmina nie chce odsniezac.

• Autor wątku Autor wątku brajdak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brajdak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam. to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumienie. Problem polega na tym ze mieszkam w gminie A ale jedyny dojazd mam niestety poprzez gmine B. Poprostu moj dom lezy przy drodze graniczacej obie gminy ale odcinek przed moim domem nalezy do gminy B. Gmina B odsnieza swoim mieszkancom i na ostatnim budynku swojej gminy konczy odsniezac zostawiajac ogromna skarpe sniegu na srodku drogi ktora prowadzi do mojego domu co tym bardziej utrudnia mi odsniezenie swojej drogi wlasnymi silami ( podkreslam ze to nie jest prywatna droga tylko owa graniczna). Ta skarpa jest zostawiona jakies 600m od mojego domu wiec nie maly kawalek mam do odsniezania. Gmina A czyli ta do ktorej naleze tlumaczy sie nie odsnieza do mnie bo ta droga nie nalezy do jej gminy a drugi argument ze nawet dojechac do mnie plugiem snieznym to duzy wydatek poniewaz musi nadrodic 15km jadac na pusto poprzez gmine B. Mi juz rece opadaja. Kto wlasciwie powinien mi odsniezyc dojazd do domu? Gdzie mam z tym udezyc zeby cos wkoncu zdzialac? Naprawde prosze o pomoc.

Odśnieżyć powinien zarządca drogi. Należy sprawdzić w wykazie dróg gminnych, czy figuruje tam wskazana droga.

Mysle ze w POlsce jest to normalna sytuacja ale najlepiej udac sie do gminy i powiedziec co sie o tym wszytskim mysli

Juz nieraz byle i w jednej i w drugiej gminie i nic to nie daje.

Tak jak napisał KUbeł- ten ma odś nieżac, kto jest zarządcą drogi. Droga wojewódzka-zarząd dróg woj., powiatowa-ozarzad drog powiatowych, droga gminna-gmina, do ktorej ona nalezy. W urzedzie sie Pan dowie jaka to jest droga i kto jest jej zarządcą - wtedy do niego z tematem.

Juz to sprawdzalem i akurat ten odcinek drogi nalezy do gminy B. Juz u nich bylem i pytalem czemu nie odsniezaja drogi ktora do nich nalezy to oni mi odpowiedzieli nie odsniezaja bo przy tej drodze nie ma mieszkancow ich gminy i nie maja takiego obowiazku. Powiedzieli ze maja obowiazek odsniezac tylko swoim mieszkancom a nie mieszkancom innych gmin a tym bardziej nie beda odsniezali 600m tylko do jednego domu i to jeszcze ktory nie lezy na tereni ich gminy. Prosilbym o podanie jakiegos kodeksu czy cos podobnego gdzie jasno jest napisane do kogo nalezy obowiazek odsniezania danej drogi bo jezeli pojde sie klucic to chce miec kakretne poparcie papierkami zeby nie mogli mnie zbyc i zrobic ze mnie glupka bo juz raz uslyszalem ze nie jestem ich mieszkancem i nie mam co w tym urzedzie szukac.

USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych /Dz. U. 2007 r. Nr 19 poz. 115/ :

Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności:
1) opracowywanie projektów planów rozwoju sieci drogowej oraz bieżące informowanie o tych planach organów właściwych do sporządzania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego;
2) opracowywanie projektów planów finansowania budowy, przebudowy, remontu, utrzymania i ochrony dróg oraz drogowych obiektów inżynierskich;
3) pełnienie funkcji inwestora;
4) utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą;
itd.

Skoro ten odcienek jest w gestii gminy B - ta gmina jest jej zarządcą to moim zdaniem do niej neleżhy utrzymywanie nawierzchni tej drogi. Nie ma jakiejś specjalnej ustawy o odśnieżaniu, jak dla mnie utrzymywanie nawierzchni oznacza również odśnieżanie.

Ostatnia edycja:
Teraz to juz mam przynajmniej z czym isc. Ale czekam tez na wypowiedzi innych. A jeszcze mam pytanie bo jezeli dalej beda sie wymigiwac i mnie w balona robic to gdzie moge wyzej sie udac zeby, do jakiego organu zeby ten spor roztrzygnac i zeby juz gmina nie mogla sie wykrecic. Bo ja chce to zalatwic raz a dobrze a nie na jedna zime.

Znalazłam nawet konkretniejszy przepis :D Myślę, że i on ma tu zastosowanie.

Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach /Dz. U. z 2005 r. Nr 236, poz. 2008 ze zm./

Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do zbierania odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym;
2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych;
3) zbieranie powstałych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych zgodnie z wymaganiami określonymi w regulaminie;
3a) gromadzenie nieczystości ciekłych w zbiornikach bezodpływowych;
3b) pozbywanie się zebranych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych oraz nieczystości ciekłych w sposób zgodny z przepisami ustawy i przepisami odrębnymi;
4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych;
5) realizację innych obowiązków określonych w regulaminie.
2. Wykonywanie obowiązków, o których mowa w ust. 1, na terenie budowy należy do wykonawcy robót budowlanych.
3. Uprzątnięcie i pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z przystanków komunikacyjnych oraz z wydzielonych krawężnikiem lub oznakowaniem poziomym torowisk pojazdów szynowych należy do obowiązków przedsiębiorców użytkujących tereny służące komunikacji publicznej.
4. Obowiązki utrzymania czystości i porządku na drogach publicznych należą do zarządu drogi. Do obowiązków zarządu drogi należy także:
1) zbieranie i pozbywanie się odpadów zgromadzonych w urządzeniach do tego przeznaczonych i utrzymanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym;
2) pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń uprzątniętych z chodników przez właścicieli nieruchomości przyległych do drogi publicznej; 3) uprzątnięcie i pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników, jeżeli zarząd drogi pobiera opłaty z tytułu postoju lub parkowania pojazdów samochodowych na takim chodniku.
5. Obowiązki utrzymania czystości i porządku na terenach innych niż wymienione w ust. 1-4 należą do gminy. Do obowiązków gminy należy także uprzątnięcie i pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników, jeżeli gmina pobiera opłaty z tytułu postoju lub parkowania pojazdów samochodowych na takim chodniku, oraz zbieranie i pozbycie się odpadów zgromadzonych w urządzeniach do tego przeznaczonych umieszczonych na tym chodniku i utrzymanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym.
6.Nadzór nad realizacją obowiązków określonych w ust. 1-4 sprawuje wójt, burmistrz lub prezydent miasta.

Powrót