Odsprzedanie długu alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku zanate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zanate

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Chciałam się dowiedzieć, czy istnieje możliwość odsprzedania długu alimentacyjnego jakiejś firmie windykacyjnej. Sprawa ma się tak, że ojciec ma wobec mnie i mojej siostry zadłużenie w wysokości około 25 tysięcy złotych. Postępowanie komornicze jest nieskuteczne, ojciec pracuje na czarno, nie jest nigdzie zameldowany - więc praktycznie nic z niego ściągnąć nie można. Zdaję sobie sprawę że firma windykacyjna sporo z tego długu wzięłaby dla siebie.
I tu pojawia się moje pytanie.
Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Czy warto to robić w takiej sytuacji jak moja, kiedy i tak i tak dług jest nie do odzyskania? Jakie dokumenty są do tego potrzebne?
Co w takim przypadku stałoby się z dalszymi niezapłaconymi alimentami?
No i oczywiście mniej więcej jaką część pieniędzy windykator wziąłby dla siebie?

Proszę o odpowiedź... Zależy mi na czasie.

Obawiam się, że nie uda się Pani tego sprzedać. Windykacja to biznes jak każdy inny. Jego powodzenie zależy od jakości towaru, czyli możliwości ściągnięcia należności. A ten "towar" opisała Pani jako bezwartościowy.

Jednak ściąganie długu przez windykatorów odbywa się na nieco innej zasadzie niż przez komornika, prawda?

zanate napisał:
Jednak ściąganie długu przez windykatorów odbywa się na nieco innej zasadzie niż przez komornika, prawda?
Prawda... windykator może tylko grzecznie prosić a komornik może zastosować przymus państwowy.
Komornik jest zdecydowanie skuteczniejszy jeśli dłużnik ma majątek. "Goły rozboju się nie boi" ;)

Powrót