Odsprzedaż utworu autorskiego

• Autor wątku Autor wątku jeremiaszu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeremiaszu

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Mam pytanie, mianowicie kupiłem pewien kurs (płyta DVD- allegro), który jest dziełem autorskim. Autor zamieścił w nim klauzurę, w której "zabrania się odsprzedaży niniejszego kursu...". Czy to oznacza, że nie mogę ów kursu nabytego legalnie odsprzedać? W myśl Art.51 ustawy o prawie autorskim sprzedaż przecież jest możliwa, czyż nie?

Jeśli nabyłeś licencję na korzystanie z tego kursu - to można go odsprzedać. z uwagi na wskazany przepis.

Czyli tym samym umieszczenie notki od autora o zakazie sprzedaży nie jest prawo mocne (produkt z licencją użytkowania nabyty legalnie można odsprzedać), możliwe ze ten ktoś nie znał się na przepisach o prawie autorskim...

jeremiaszu napisał:
możliwe ze ten ktoś nie znał się na przepisach o prawie autorskim...
no cóż, nie wiemy co autor miał na myśli, ale być może rzeczywiście nie znał dokładnie USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Faktem jest, że przy przeniesieniu majątkowych praw autorskich do utworu autor może zawrzeć w umowie klauzulę zakazującą przenoszenia tych praw na dalsze osoby. Może ten przepis, niepoprawnie interpretowany, stał się podstawą zapisu na egzemplarzu kursu...?

Powrót