Odstąpienie 14-dniowe. Koszta?

• Autor wątku Autor wątku Cpfk89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cpfk89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

z końcem ubiegłego roku zdecydowałem się skorzystać z oferty internetu mobilnego, jednego z topowych operatorów sieci komórkowych (usługę zamówiłem online).
Już od samego początku były problemy z usługą na moim adresie, a operator rozkładał ręce, nie chcąc w żaden sposób pomóc. Pomimo wielu zgłoszeń usługa praktycznie nie działała, więc po okresie około tygodnia zdecydowałem się na skorzystanie z przysługującego mi prawa - odstąpienie 14-dniowe, bez konieczności podawania przyczyny. Zwrot został przyjęty, sprzęt oddany. Kilka dni temu otrzymałem dziwny telefon od agencji windykacyjnej, że zalegam 56 zł, a mój operator przekazał im tę sprawę. Skontaktowałem się z operatorem i okazało się, że każą sobie zapłacić za opłatę aktywacyjną usługi z której zrezygnowałem, jak również proporcjonalnie abonament za okres, kiedy "korzystałem" z usługi.

Czy działania operatora są zgodne z prawem? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Prawo do odstąpienia od umowy nie jest tożsame z "darmowym okresem próbnym", gdy z niego skorzystasz chyba, że tak jasno stanowiła umowa. Zajrzyj do podpisanej umowy.

Powrót