Odstąpienie od kredytu ratalnego

• Autor wątku Autor wątku zgredzimierz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zgredzimierz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Kupiłem w jednej z sieciówek telefon na raty. Telefon wraz z wnioskiem ratalnym wypełniłem przez internet. Cały zakup odbywał się elektronicznie. Niestety telefon nie spełnił moich oczekiwań, więc korzystając z prawa do zwrotu w ciągu 14 dni, poszedłem do sklepu stacjonarnego i dokonałem zwrotu telefonu. Część gotówki zapłaciłem od razu, reszta kwoty telefonu została wzięta na raty w banku Santlander Consumer Bank. W trakcie oddawania telefonu, pracownik sklepu oddał mi część gotówki jaką zapłaciłem od razu oraz pomógł wypełnić wniosek o odstąpienie od kredytu. Minęło już 1.5 tygodnia a w aplikacji bankowej nadal mam ten kredyt aktywny. Dzwoniłem dwukrotnie na infolinię banku w tej sprawie. Powiedziano mi, że faktycznie widzą, że wpłynął mój wniosek o odstąpienie od kredytu, ale bank jeszcze go nie zweryfikował. Powiedziano mi, że bank ma 30 dni na rozpatrzenie mojego odstąpienia od kredytu i kazali po prostu nie martwić się i czekać.

Jednak trochę martwi mnie ta sytuacja, że to tak długo trwa. Pojawia się więc pytanie. Czy skoro sklep przyjął zwrot telefonu, istnieje jakaś możliwość, że bank odmówi mi odstąpienia od kredytu? Czy na pewno nie mam się czym przejmować? Boję się, że oddając telefon zostałem bez telefonu, ale za to z kredytem do spłaty.

Powrót