Odstąpienie od umowy a nieodebranie przesyłki

• Autor wątku Autor wątku lyntey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lyntey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Odstąpiłem od umowy na odległość. Przesyłkę z oświadczeniem i towarem wysłałem pocztą. Niestety przesyłka została mi zwrócona. Zostało zostawione awizo u sprzedawcy, ale nikt go nie odebrał. Będę kontaktował się ze sprzedawcą, ale chcę wiedzieć czy odstąpienie od umowy zostało dokonane i czy mogę żądać w tym wypadku od sprzedawcy poniesionych kosztów przesyłki (przesyłka w jedną stronę i opłata za powrót przesyłki)?

Czy poinformowałeś sprzedawcę w inny sposób o chęci odstąpienia od umowy? Mailowo na przykład? Jeśli nie to wydaje mi się, że nie dokonałeś skutecznego odstąpienia od umowy - sprzedawca nie został z nim zapoznany przed upływem 14 dni.

Niestety oprócz wysyłki tej paczki nic innego nie wysyłałem. Jednak mi się wydaje, że powinno nastąpić odstąpienie od umowy. Przesyłka została wysłana w ciągu 14 dni [mam dowód], a dodatkowo gdyby tak było to każda firma mogłaby nie odbierać przesyłek, bo i po co skoro to dla nich dodatkowy koszt?

Jeśli adres się zgadza to odstąpienie nastąpiło w momencie dostarczenia sprzedawcy pierwszego awizo. W tej chwili Ty masz jego towar, a on Twoje pieniądze. Możesz śmiało pozwać go do esądu o ich zwrot. Oczywiście, gdy minie ustawowy termin na zwrot. Jednak wypadałoby firmę w jakiś sposób uprzedzić o konsekwencjach ich działania.

Obawiam sie, ze nie bedzie latwo wykazac, iz w przesylce bylo odstapienie od umowy.

Hmmm... a skad sprzedawca mial wiedziec ze odstepujesz od umowy a np w paczce nie bylo.jakiejs przesylki ktorej on sam nie zamawial. Czy wczesniej kontaktowales sie ze Sprzedawca mailowo lub telefonicznie iz chcesz odstapic?

Powrót