odstąpienie od umowy a zwrot kosztów

• Autor wątku Autor wątku wiatrakiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiatrakiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
klauzula o braku zwrotu kosztów za niewykorzystane usługi

Witam,
wykupiłam pakiet usług u dietetyka, pierwsze ze spotkań jeszcze się nie odbyło, ale chciałabym jednak zrezygnować (muszę pilnie wykonać kosztowne badania). Problem w tym, że właściciel firmy odmawia mi zwrotu kosztów zasłaniając się klauzulą "W przypadku rezygnacji ze świadczenia Usług klientowi nie przysługuje zwrot Ceny niewykorzystanych Usług." Czy taka informacja nie jest niedozwolona (widziałam podobnie brzmiące w wykazie)? Nie zaczęłam jeszcze cyklu spotkań, więc nie poniósł do tej pory żadnych kosztów związanych ze mną (oprócz pierwszej wizyty za którą zapłaciłam osobno).
Niedługo mija 14 od podpisania umowy i chciałabym się z tego jakoś uwolnić.
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Znalazłam w KC Art385.3 coś takiego:
"W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności: [...] wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania;"

Co jeśli właściciel dalej będzie szedł w zaparte, że nie zwróci mi kwoty? Miejski Rzecznik Konsumentów mnie nie obsłuży bo nie mam zameldowania w mieście w którym mieszkam, a do domu daleko.

Powrót