Odstąpienie od umowy allegro - transakcja między osobami fizycznymi

• Autor wątku Autor wątku Martin1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martin1

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Witam,

czy za zgodą sprzedawcy (osoba sprzedająca nie sprzedaje przedmiotu w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, jest osobą fizyczną) można odstąpić od umowy kupna przedmiotu zakupionego poprzez "kup teraz" na allegro?

kupiłem pewien przedmiot o wartości większej niż 1000 zł, jednak nie wiedziałem że ów przedmiot nie posiada jednej cechy na ktorej mi zależało, dowiedziałem się o tym że jej nie posiada już po zakupie (mój błąd - moja niewiedza).

Jeszcze nie wykonałem przelewu. Wysłałem maila do sprzedawcy z zapytaniem czy zgodził by się odstąpić od zawartej umowy. Jeżeli przyśle mi maila zwrotnego, że się zgadza, czy wszystko w świetle prawa pozostanie OK?
Trzeba by wtedy i tak zapłacić prowizję allegro od sprzedaży i za wystawienei przedmiotu (ale trochę dziwne, że od sprzedaży, skoro przedmiot zgodnie ze stanem faktycznym się nie sprzeda). Zobowiązałem się zwrócić sprzedającemu poniesione koszty w związku z wystawieniem i sprzedażą przedmiotu. Mógłbym mu też przelać jakieś nieduże zadośćuczynienie za kłopot, jesli się oczywiście zgodzi na odstąpienie.

Czy to wzsystko będzie zgodne z literą prawa?

I co z podatkiem PCC w przypadku gdyby sprzedawca zgodził się na odstąpienie? Jeszcze nic nie wpłacałem do urzędu (niby jest 14 dni na to).

Gdyby sprzedawca się jednak nie zgodził, pewnie musiałbym sam sprzedać ten przedmiot na allegro ponownie.

Sprzedający odpisał mi tylko że zwrócił się do allegro o zwrot prowizji i widzę ze wystawił aukcję ponownie. Chyba nie oczekuje ode mnie żadnego przelewu. Widzę też że wystawił nową aukcję z tym samym przedmiotem, więc traktuję to ogólnie jako zgodę na odstąpienie od umowy.

Pytaniem jest, co mam zrobić z PCC czy muszę go zapłacić?

Czy to wzsystko będzie zgodne z literą prawa?
Odstąpienie od umowy za porozumieniem stron jest dopuszczalne. Zwróć jednak uwagę czy rzecz była wystawiona w dziale, który stanowi tylko ogłoszenia np Motoryzacja - Samochody. Wówczas nie dochodzi do zawarcia umowy (wymagany jest inny sposób jej zawarcia niż klik KT) i nie ma obowiązku zapłacenia PCC. Jeśli jednak doszło do zawarcia umowy to obowiązek powstaje, ale zgodnie z treścią art 11 ustawy o podatku PCC możliwy jest zwrot podatku, który nie ma uzasadnienia ekonomicznego (gdy mimo zawarcia umowy po stronie podatnika obiektywnie nie powstała żadna korzyść). Ale to tylko moje zdanie. Nie jestem pewny czy w zakresie podatku nie interpretuję tego błędnie.

Rzecz była innym dziale niż motoryzacja.

Czyli samo odstąpienie było OK i odpowiedź sprzedawcy mailowo że wystąpi o zwrot prowizji z allegro i wystawienie nowej aukcji z tą samą rzeczą można zrozumieć jako zgodę?

Co do PCC to byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś kto się na tym podatku zna, udzielił mi rady, a może po prostu przesłac zapytanie do urzędu?

Czyli samo odstąpienie było OK i odpowiedź sprzedawcy mailowo że wystąpi o zwrot prowizji z allegro i wystawienie nowej aukcji z tą samą rzeczą można zrozumieć jako zgodę?
Sądzę, że tak.

a może po prostu przesłac zapytanie do urzędu?
Też sądzę, że to najprostsze wyjście.

Powrót