Odstąpienie od umowy - Allegro

• Autor wątku Autor wątku Dominika122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominika122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mój problem polega na tym, że dnia 28.12.2014 zamówiłam telefon u pewnego allegrowicza z lokalizacją w Wielkiej Brytanii, byłam pewna, że z stamtąd otrzymam wysyłke, jednak nie przeczytałam zakłądki "o mnie". Okazało się, ze sprowadza on telefony z różnych rejonow Azji, dodatkowo mogą być naliczane podatki VAT, cła, czyli w moim wypadku ok 130zł dodatkowych (tel.570). Na dodatek po przeczytaniu wypowiedzi kupujacych przeraziłam się gdyż w wielu negatywnych komentarzach pisano że towar nie jest nowy tylko z serwisu, że w środku sklejony super-glu i przede wszystkim , że nie jest oryginalny, tylko chińska podórbka, co całkowicie kłóci się z informacjami podawanymi o produkcie wgl których powinien być nowy i oryginalny. Dzisiaj tj. 30.12.2014 napisałam do sprzedającego, iż chciałabym odstąpić od zawartej umowy, gdyż obawiam się oszustwa i proszę o zwrot pieniedzy, ja w zamian zwróce koszty wystawienie produktu pobranego od niego przez allegro. Zakładam , ze towar nie został jeszcze wysłany gdyż allegrowicz odpisał mi wczoraj , że wyśle w ciągu kilku dni i wtedy otrzymam dopiero numer do śledzenia paczki. Natomiast wszelkie reklamacje musiałabym załatwiać z firmą z tego kraju z którego kupiłam telefon?

Moje pytania:
1.Czy sprzedający ma prawo tak wymigiwać się odpowiedzialność za towar(poniewaź jest tylko pośrednikiem, nie musi go sprawdzac?)?
2.Czy w przypadku wysłania mi towaru podrobionego, lub uszkodzonego mam prawo zgłosić sprawę na policję? (osoba przebywająca w Wielkiej Brytanii)
3.Jakby wyglądała sprawa zwrócenia telefonu (wysyłka do Azji czy do sprzedającego) i jak z kosztami wysyłki?
4.Czy zostałyby mi naliczone dodatkowe opłaty? (nie wiem na jakiej podstawie się je nalicza, jestem osobą uczącą się 18-letnią, nie mam źródel dochodu , natomiast nie wiem czy telefon został wysłany przez osobę prawną czy fizyczną).
5.Jakie są szanse że kupujący zgodzi się odstąpić od umowy? Czy moje argumenty są wystarczające?

Bardzo dziękuje za wszelką pomoc.

Powrót