Odstąpienie od umowy kredito24

• Autor wątku Autor wątku Zakopiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zakopiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Postanowiłem skorzystać z ofert chwilówki
25.12.2014 złożyłem wniosek na stronie zaimo.pl (kredito24) o 3.000 zł
Po kilku dniach otrzymałem odpowiedź pozytywną, że otrzymam 3.000 zł
Było to 28.12.2014
Więc zakończyłem procedurę i otrzymałem kasę w kilka minut.

Jednak jak zobaczyłem że mam oddać po 3 miesiącach prawie 5.000 zł to mnie przeraziło.

Dzisiaj czyli 30.12.2014 napisałem w sprawie odstąpienia od umowy do kredito24, ale jak na razie bez odzewu.

Chciałem się dowiedzieć m.in. o to jak mam odstąpić i jakie koszty ponoszę po tych dwóch dniach.
W regulaminie jest że nie ponoszę kosztów jedynie "Pożyczkobiorca nie ponosi kosztów związanych z odstąpieniem od umowy pożyczki, z wyjątkiem odsetek maksymalnych"

Wysłałem mailowo odstąpienie od umowy, przelałem 3.000 zł ale niestety nie wiem:

- jakie to są odsetki maksymalne od kwoty 3.000 złotych przez 2-3 dni, kiedy to pieniądze były na moim koncie.

Wyślę również pismo odstąpienia listem poleconym.

Czy mam coś jeszcze zrobić, aby odstąpienie było skuteczne?

Dziękuje za pomoc i wyjaśnienie

Każdy konsument ma prawo odstąpić od umowy do 2 tygodni od momentu podpisanie umowy. Ważne jest abyś się dobrze zabezpieczył, np miał podpis osoby u której zostawiasz pismo o odstąpieniu lub, jeśli wyślesz listownie, to tylko poleconym aby ktoś się podpisał (no i musisz mieć pewność, ze list dojdzie w umówionym okresie 14 dni kalendarzowych).
Zobacz na umowie jaka kwota brutto kredytu została ci udzielona, bo to dokładnie jest tyle ile powinieneś zwrócić. Jeśli na rękę dostałeś 3000 zł to na pewno została odliczona prowizja, ubezpieczenie i jeszcze nie wiadomo co.... W przypadku odstąpienia prowizja przepada, więc zobacz kwotę brutto. Odsetki po 2-3 dniach na pewno są małe, więc się nie martw, Na umowie powinno być oprocentowanie, więc trzeba będzie policzyć, a jeśli nie to wpłać im 7 zł, jak będzie za dużo, to powinni ci oddać resztę, ale teraz najważniejsze to się wykręcić z tego.
Z tego co widzę oni próbują cię wkręcić i chcą skorzystać z twojej niewiedzy, więc dobrze, ze się pytasz.

Serdecznie dzięki. Przyjęli odstapienie od umowy. Nie pobrali odsetek od tych kilku dni. Więc to nie takie straszne firmy jak się je przedstawia. Dzięki za pomoc.

Powrót