Odstąpienie od umowy kredytowej na towar

• Autor wątku Autor wątku BartMass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BartMass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
27.11.2020 dokonałem zakupu towaru w sklepie internetowym na raty podpisując "umowę o kredyt na towar/usługę" w ***. Przedmiot otrzymam najprawdopodobniej około 08.12.2020.
W prawie zakupu towarów na odległość przysługuje mi 14 dni na odstąpienie od kupna bez podania przyczyny. Umowa została już podpisana, kapitał przelany na konto sklepu a na samej umowie o kredyt również widnieje informacja o prawie odstąpienia od umowy kredytowej w ciągu 14 dni od jej zawarcia. Natomiast na umowie o kredyt jest również zapis w:
§6.Odstąpienie od umowy.
pkt.4."Jeżeli Kredytobiorca odstąpi od umowy sprzedaży na podstawie odrębnych przepisów prawa (np. dotyczących umowy zawartej poza
lokalem Partnera Handlowego lub zawartej na odległość) to odstąpienie od tejże umowy sprzedaży będzie skuteczne wobec niniejszej
umowy o kredyt na zakup towarów i usług.".
Rozumiem przez to, że dopóki nie otrzymam przedmiotu to bardziej powinienem się sugerować terminem 14 dni na zwrot od otrzymania towaru niż tym od zawarcia umowy kredytowej?
Potrzebuję potwierdzenia mojego rozumowania.
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rozumiem przez to, że dopóki nie otrzymam przedmiotu to bardziej powinienem się sugerować terminem 14 dni na zwrot od otrzymania towaru niż tym od zawarcia umowy kredytowej?
Tak.

W prawie zakupu towarów na odległość przysługuje mi 14 dni na odstąpienie od kupna bez podania przyczyny.
O ile przedmiot umowy nie jest z tego prawa wyłączony lub nie jesteś konsumentem w rozumieniu KC to tak.

Powrót