Odstąpienie od umowy kupna auta!

• Autor wątku Autor wątku Tyna_87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tyna_87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
w kwietniu tego roku kupiłam auto w komisie. Tydzień temu okazało się, że to kupa złomu na kółkach. Samochód nie nadaje się do jazdy, stanowi zagrożenie dla mnie i innych kierowców. Mechanik wykrył szereg usterek, które ukryto przede mną w trakcie kupna. Moje pytanie brzmi, czy wraz z umową odstąpienia od kupna auta, które wyślę pocztą do komisu, powinnam dołączyć również zaświadczenie od mechanika z adnotacją o stanie auta? Ile powinnam dać czasu na odpowiedź, 7 czy 14 dni od daty dostarczenia przesyłki?
Może ma ktoś wzór takiego pisma. Będę wdzięczna.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Kupiłam jako osoba fizyczna. Sprzedawca z komisu potwierdzał, że auto było sprawdzone, że nie ma rdzy a jego stan jest bardzo dobry na progach. Mówił, że nie ma żadnych dziur i że jest w szoku, że auto jest tak zadbane. A okazało się, że jest pęknięta podłoga trzymająca belkę. Węże hamulcowe są do wymiany. Jest dziura w prawym progu, lewy jest mocno skorodowany. Nie wspomnę już o hamulcu ręcznym, który nie działa, spryskiwaczu itp. Naprawa przekracza wartość samochodu.

Rocznik 1997.
Niby miało mieć 180.000 a z tego co wiem to jest ponad 800.000. Cena 2900 zł. Na umowie 2000.

auto ma 17 lat
nie dziwię się ze stan jest taki taki jaki jest.

Nie. Rozmawiałam już z prawnikiem. Wszystko już wiem. Tylko zapomniałam spytać go o te dwie rzeczy, o które zapytałam w poście. Czy ktoś może udzielić mi odpowiedzi?

Kupiłeś auto za 2900zł i spodziewałeś się bentleya. Prawie każde auto do 10tys zł to skarbonka bez dna. 3000zł to kosztuje kpl opon, a nie auto.

Tyna_87 napisał:
Nie. Rozmawiałam już z prawnikiem. Wszystko już wiem. Tylko zapomniałam spytać go o te dwie rzeczy, o które zapytałam w poście. Czy ktoś może udzielić mi odpowiedzi?
Wróć do niego i dopytaj.

Witam

Chciałem odswierzyć temat. Mianowicie kupiłem Auto, zaakcepowałem stan zewnetrzny i mechaniczny po jeździe próbnej. Nastepnego dnia. pojechałem na warsztat wymienić płyny ustrojowe auta i okazało sie ze auto ma wyciety katalizator, niby nic ale spawy były swierze i nie pordzewiałe. wiec domniemam, sprzedajacy zataił przedemną ta informacje i czuje sie oszukany.
Auto sprowadzone na niemieckich numerach umowa kupna sprzedazy spisana ze sprzedającym ale sprzedający nie wpisał kwoty za jaką kupiłem auto. Zadzowniłem do Sprzedającego stwierdził ze nic nie wie. Chciałem by dostawrczył mi katalizator lub jego równowartośc i po temacie. Teraz ani katalizatora ani kasy. Mogę odstąpic od umowy?

Nie. Możesz wprawdzie reklamować na podstawie przepisów o rękojmi za wady, ale z powodu braku umowy nie masz żadnych dowodów na to, w jakim stanie i za jaką kwotę kupiłeś pojazd.

Powrót