odstapienie od umowy kupna sprzedaży auta!

• Autor wątku Autor wątku agata20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
bardzo proszę o poradę!
wczoraj sprzedaliśmy samochód, klient został poinformowany o wszystkich wadach i usterkach auta o których wiedzieliśmy! wiedział także że auto było wcześniej bite przez poprzedniego właściciela! w umowie którą podpisywaliśmy został zawarty punkt: Kupujący oswiadcza iż stan techniczny pojazdu jest mu znany. Niestety dziś kupujący zadzwonił do nas że był w serwisie i powiedzieli mu że zawieszenie jest do wymiany i chce odstapić od umowy! my o tym nie mieliśmy pojęcia!!! Czy on ma do tego prawo skoro wiedział ze auto było bite? to auto ma 6lat i było bite więc uważam że nie ma do tego prawa!

Proszę o szybką poradę, będziemy bardzo wdzięczni bo nie wiemy co robić, zdążyliśmy już wtrejestrować auto...

naprawdę zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo klient sraszy nas sądem...

Nie ma podstaw do odstąpienia od umowy, a ew. żądanie usunięcia wady byłoby mocno dyskusyjne.

dziękuje bardzo podniosła nas pani na duchu!
więc to samo mogę przekazać klientowi i nie może straszyć nas sądem?

W przeciwieństwie do Pani, jestem facetem. :)
[cytat="agata20"]
więc to samo mogę przekazać klientowi i nie może straszyć nas sądem?[/cytat]
Może Pani to przekazać. Co nie zmienia faktu, że klient straszyć sądem może.
Inna sprawa jakie ma szanse na wygraną - wg mnie niewielkie.

niestety dziś kupujący poinformował nas że jednak idą z tym do sądu!!! czy mamy szansę coś jeszcze z tym zrobić? wolimy uniknąć tułania się po sądach, mieszkamy daleko od siebie a my często wyjeżdżamy za granicę!

proszę o poradę

Wg mnie nabywca nic w sądzie nie uzyska.
Przede wszystkim nie może żądać odstąpienia od umowy, lecz co najwyżej usunięcia wady zawieszenia (choć w tym wypadku moim zdaniem nawet tego żądać nie może).

Osobiście bym zaryzykował, bo myślę że szanse na wygraną są spore, ale Państwo mogą mieć inne zdanie.
Co do sądu, to prawdopodobnie będzie to sąd właściwy ze względu na Państwa miejsce zamieszkania.

Powrót