Odstąpienie od umowy kupna sprzedaży z winy Zamawiającego

• Autor wątku Autor wątku adkulus9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adkulus9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Czy jest szansa zatrzymania ZALICZKI w przypadku odstąpienia od umowy z winy leżącej po stronie Zamawiającego?

Opis sytuacji: Firma "X" zamówiła u mnie wykonanie 2 urządzeń "Y". Wpłacili zaliczkę. Po wysłaniu faktury "przy gotowości" i rysunków maszyny firma "X" stwierdziła, że to nie są urządzenia jakie zamawiali i nie zapłacą mi za nie. Mimo wysłanych maili oraz kilku pism firma nie podejmuje tematu. Chce odstąpić od zamówienia, więc uprzedzając fakty wysłałem pismo, iż to ja odstępuje od zamówienia i zatrzymuje zaliczkę. W międzyczasie przyszły do mnie gotowe urządzenia, za które musiałem zapłacić 100%.

Jakie mam ewentualne szanse?

Ostatnia edycja:
Nie mamy algorytmu na szanse.

OK. Czy w takim razie z punktu widzenia prawa mogę żądać od Klienta zapłaty i odebrania urządzeń?

adkulus9 napisał:
Czy w takim razie z punktu widzenia prawa mogę żądać od Klienta zapłaty i odebrania urządzeń?
Jeśli wywiązałeś się z umowy, tak.

cedwah napisał:
Jak to skomentujesz?

Firma oglądała wcześniej inne modele. Dostali nawet rysunek innego modelu. Teraz twierdzą, że zamawiali urządzenie zgodne z rysunkiem, który mieli wcześniej.

A jakie urządzenie jest w zamówieniu i umowie?

Cału czas unikasz jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy dostaczone urządzenie jest zgodne z zamówieniem, czy nie? Nie chodzi o opinie klienta, ale stan faktyczny.

cedwah napisał:
Cału czas unikasz jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy dostaczone urządzenie jest zgodne z zamówieniem, czy nie? Nie chodzi o opinie klienta, ale stan faktyczny.

Urządzenia są zgodne z zamówieniem podpisanym przez Klienta.

Nie masz podstaw do odstąpienia i zatrzymania zaliczki - podobnie będzie, jesli kontrahent zgodzi sie na jej rozwiazanie. Możesz dochodzić realizacji umowy, tzn. odbioru maszyn i dopłaty do pełnej ceny.

cedwah napisał:
Nie masz podstaw do odstąpienia i zatrzymania zaliczki - podobnie będzie, jesli kontrahent zgodzi sie na jej rozwiazanie. Możesz dochodzić realizacji umowy, tzn. odbioru maszyn i dopłaty do pełnej ceny.

Bardzo dziękuję za pomoc. Czy jest paragraf w KC, na który mogę się powołać wzywając Klienta do zapłaty i odbioru urządzeń?

Art. 445 i 551 kc. Warto by jeszcze poznać treść tego zamówienia żeby ocenić, czy zawiera wszystkie elementy umowy.

cedwah napisał:
Art. 445 i 551 kc. Warto by jeszcze poznać treść tego zamówienia żeby ocenić, czy zawiera wszystkie elementy umowy.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Powrót