odstąpienie od umowy kupna sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku maniekdro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniekdro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam pytanie dotyczące odstąpienia od umowy kupna sprzedaży .
W dniu 22.03.2015r sprzedałem motocykl używany byłem drugim właścicielem , umowa kupna - sprzedaży.
Ja jako sprzedając nie prowadzę działalności gospodarczej ani handlu . Osoba kupująca też nie prowadzi działalności gospodarczej, umowa zawarta pomiędzy osobami fizycznymi dla których obowiązuje kodeks cywilno-prawny.
Osoba kupująca podczas transakcji wykonała jazdę testową , oglądała dokumentację serwisową i napraw , podjęła decyzję o zakupie motocykla, po przeprowadzeniu transakcji odjechała na motocyklu w miejsce zamieszkania na przedmiocie zakupu . Odległość o miejsca transakcji do miejsca zamieszkania kupującego to około 140km , z uwagi na fakt że temperatura otoczenia była jeszcze w miarę niska około 1do5 stopni podjął to ryzyko na własną odpowiedzialność. Martwiąc się czy kupujący dojechał bezawaryjnie i bezproblemowo w takich warunkach zadzwoniłem do niego czy dojechał zdrowo i szczęśliwie , w rozmowie telefonicznej otrzymałem informację że motocykl super dojechał na miejsce bez problemów . Po czym minął tydzień i tu nagle telefon od kupującego że motocykl się popsuł problemy z pracą silnika , był w serwisie i okazało się że najprawdopodobniej wtryskiwacz , żąda pokrycia kosztów naprawy lub odstąpienia od umowy kupna sprzedaży twierdząc że jest to wada ukryta . Chciałem tylko dodać że awarie wtryskiwaczy następują na wskutek wadliwego paliwa a kupujący był zmuszony zatankować aby dojechać do miejsca zamieszkania . Moje pytanie brzmi :
Jakie mam prawa jako sprzedający, żądać dokumentów od rzeczoznawcy lub faktury naprawy lub diagnostyki .
Czy w świetle przepisów kupujący może żądać zwrotu kosztów naprawy lub odstąpić od umowy nawet w przypadku kiedy eksploatował motocykl przez sześć dni ?

maniekdro napisał:
Jakie mam prawa jako sprzedający, żądać dokumentów od rzeczoznawcy lub faktury naprawy lub diagnostyki .
Masz prawo samodzielnie zweryfikować roszczenia kupującego i przystać na jego roszczenie lub samodzielnie usunąć wadę, jeśli występuje.
Przepis prawny:
Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o ob-
niżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie
i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na
wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli
rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprze-
dawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad
lub usunięcia wady.
maniekdro napisał:
Czy w świetle przepisów kupujący może żądać zwrotu kosztów naprawy lub odstąpić od umowy nawet w przypadku kiedy eksploatował motocykl przez sześć dni ?
Tak, jeśli wada istniała podczas sprzedaży.

Tak jak opisałem wcześniej , motocykl podczas jazdy testowej był sprawny ponadto potwierdziłem telefonicznie że kupujący dojechał motocyklem do miejsca zamieszkania bez jakichkolwiek uwag 140km , jak rozumiem nie było wady podczas sprzedaży motocykla

Źle rozumiesz. Występuje w przyrodzie coś takiego jak wada ukryta. Zatem nie masz pewności, że wada nie występowała.

Jeżeli tak , to kto musi to udowodnić kupujący czy sprzedający na podstawie jakich dokumentacji serwisowych czy rzeczoznawcy ? skąd mam pewność że kupujący nie uszkodził motocykla podczas tygodniowej eksploatacji przez sześć dniu można dużo zrobić , motocykl posiada elektronikę w razie awarii podczas jazdy sygnalizowały by kontrolki i monity że coś jest nie tak ? ja jestem pewny że motocykl był sprawny . Czyli co można kupić samochód czy motocykl pojechać na wczasy wrócić i oddać sprzedającemu nie ponosząc żadnych kosztów , przecież jest to rzecz używana nie nowa ?

Powrót