Odstąpienie od umowy, licytacja allegro

• Autor wątku Autor wątku Cember666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cember666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, wygrałem licytację internetową w serwisie allegro, jednak sprzedawca nie chce zgodzić się na odbiór osobisty przedmiotu i zapłatę przy odbiorze, żąda pieniędzy z góry, a towar ma być dostarczony przesyłką- nie odpowiada mi to ponieważ podana lokalizacja jest nieodległa od mojego miasta zamieszkania - czy wobec powyższego skoro jeszcze nie wpłaciłem pieniędzy mogę po prostu odstąpić od zawarcia umowy kupna ?
Proszę o odpowiedź z możliwym przywołaniem regulacji prawnych odnoszących się do danej kwestii.

Licytując na aukcji zgadzasz się ze jej warunkami, należało zapytać wcześniej czy sprzedający udostępnia odbiór osobisty. Sprzedający nie ma obowiązku udostępniać takiej formy odbioru.

Czy Mógłbyś rozwinąć nieco swój wpis, uzasadnić ? Chciałbym po prostu zrozumieć, dlaczego mimo zawarcia umowy na odległość nie mogę od niej odstąpić w oparciu o ustawę o prawach konsumenta.

Bo zapisy tej ustawy nie obowiązują przy transakcjach pomiędzy osobami fizycznymi.