Odstąpienie od umowy *** meble

• Autor wątku Autor wątku kristoff81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristoff81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
10.09.2015 r zakupiony narożnik w *** dostarczono mi do domu, po około miesiącu (październik 2015) stwierdziliśmy z żoną wadę-rozchodziły się szwy w wielu miejscach. 22.09.2016 zgłoszenie do naprawy z tytułu rękojmi, czas naprawy trwał 3 miesiące.Było to uciążliwe. Narożnik stoi w salonie, jest używany sporadycznie, nigdy nie korzystaliśmy z funkcji spania. Po powrocie z naprawy, znowu to samo, szwy pękają w miejscach już naprawianych jak i nowych punktach, zapadła się też gąbka na siedzisku. 30.01.2017- kolejne zgłoszenie, wystąpiłem do *** o odstąpienie od umowy, gdyż pierwsza naprawa nie usunęła trwale wady, a dodatkowo zmienił się wygląd zewnętrzny, ponieważ zrobiono wypukłe szwy po wierzchu siedziska co jest dla mnie wadą istotną, gdyż zmienił się wygląd narożnika, jego estetyka i komfort korzystania. Narożnik nie wygląda jak w chwili zakupu. Reklamację *** odrzuciła do czasu wizyty serwisanta producenta. Chcę wystosować pismo z Art.491 paragraf 1 Kodeksu Cywilnego, gdyż pojawienie się serwisanta będzie trwało znowu 3 miesiące lub więcej ponieważ nie ma ustalonego terminu, mamy czekać na kontakt telefoniczny.Co mogę zrobić aby odzyskać pieniądze za wadliwy towar, który nie spełnia swojej roli? Kupując dopłaciłem za materiał droższy pierwszego gatunku, wartość narożnika to ponad 5 tys. złotych. Uważam, iż kolejna naprawa nie ma sensu ponieważ producent już za pierwszym razem nie potrafił usunąć usterki,dlatego podjąłem decyzję o odstąpieniu od umowy. Co mam zrobił jak serwisant stwierdzi, że można wadę usunąć, a ja już nie chcę kolejnych napraw,narożnik nie spełnia swojej funkcji, nie jest wart tej ceny. Czy *** może odrzucić reklamację do czasu wizyty serwisanta i czy jest jakiś termin na jego pojawienie się?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odstąp od umowy ale na podstawie art. 560 kc.

Dla zainteresowanych napiszę, że wkońcu pojawił się serwis producenta, który stwierdził wadę. Został sporządzony protokół, napisałem do Agata o odstąpienie od umowy na podstawie art. 560 KC (dziękuje za podpowiedz "cedwah").Wczoraj narożnik został zabrany przez pracowników Agata, dzisiaj z kompletem dokumentów (faktura za narożnik, faktura za transport, protokoły...) jadę do salonu po gotówkę.

Powrót