Odstąpienie od umowy Media Markt

• Autor wątku Autor wątku aniz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam problem z zakupionym w Media Markt laptopem. Kupiłem go pod koniec października na fakturę. Po przyjechaniu do domu okazało się, że komputer chodzi bardzo wolno, co praktycznie uniemożliwiało korzystanie. Pojechałem następnego dnia do Media Markt. Bardzo sprawnie wymienili mi urządzenie na nowe z półki. Drugi laptop - w porównaniu do pierwszego - chodził lepiej, jednak to również nie było to czego można oczekiwać od sprzętu tej klasy. Po około dwóch miesiącach zaczął się permanentnie zawieszać. Oddałem komputer do naprawy gwarancyjnej. Wrócił z serwisu z adnotacją, że nie znaleźli żadnej usterki technicznej, zaktualizowali BIOS, sterowniki i powinno być dobrze. Nie jest. Właściwie to nie zauważyłem żadnej poprawy do stanu zanim go wysłałem.

Chciałbym odstąpić od umowy. Jest to drugi komputer, dalej nie spełnia moich oczekiwań. Nie chce nigdy więcej Lenovo. Czy jest szansa żebym odzyskał pieniądze? Interesowałby mnie zwrot nawet na kartę podarunkową.

Istnieje jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy, jeśli tak to na jakie przepisy powinienem się powołać?

Na fakturę - w sensie działalność gospodarczą? Jeśli tak, prawa konsumenta cię nie dotyczą.
Sprawdź czy rękojmia nie została wyłączona, i jeśli nie została, złóż reklamację z tytułu rękojmi.

Tak, na fakturę, czyli na jednoosobową działalność gospodarczą. Gdzie mogę sprawdzić, czy owa rękojmia nie została wyłączona?

Jeśli nie było to komunikowane przy zakupie, ew. brakowało informacji przy produkcie to przyjmij że rękojmia nie jest wyłączona. Zawsze możesz zapytać u źródła.

aniz napisał:
Tak, na fakturę, czyli na jednoosobową działalność gospodarczą. Gdzie mogę sprawdzić, czy owa rękojmia nie została wyłączona?

Zwykle na dole faktury jest dopisek o tym, że sprzedawca wyłącza rękojmie.

aniz napisał:
Chciałbym odstąpić od umowy.Istnieje jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy, jeśli tak to na jakie przepisy powinienem się powołać?

W prosty sposób w zasadzie żadnych szans.

Zanim złożysz reklamację z tytułu rękojmi warto abyś miał solidną ekspertyzę jakiegoś dobrego "rzeczoznawcy".

Na prawdę mam tak marne szanse? To trochę chore, że prowadząc jednoosobową działalność gosp., czyli tak naprawdę niewiele różniąc się od zwykłej osoby fizycznej jestem tak słabo chroniony jako konsument.

Na temat szans się nie wypowiadam.
Ty nie jesteś konsumentem, i wiele różnisz się od zwykłej osoby fizycznej. Producenci np. ograniczają gwarancję dla firm, bo wiedzą, że sprzęt jest inaczej użytkowany w firmie, a inaczej w domu.

Czyli pozostaje mi tylko pójść do Media Markt i pogadać ze sprzedawcą jaka jest praktyka w firmie. Jeśli okaże się, że sieć walczy do ostatniego tchu, to zostaje mi tak naprawdę walczenie z serwisem autoryzowanym i liczenie, że doprowadzą kompa do stanu używalności.

aniz napisał:
i pogadać ze sprzedawcą jaka jest praktyka w firmie

Nie wiem o czym Ty chcesz nawijać ze sprzedawcą? :o

W MM mają punkt serwisowy. Idziesz do pracownika i mowisz, że chcesz złożyć reklamację z tytułu rękojmi. Dołączasz własne pismo i czekasz na odpowiedź.

Powrót