K
karinaa0
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam. Kilka dni temu sprzedałam na Allegro używaną kurtkę snowboardową w formie licytacji. W opisie aukcji dodałam zdjęcia dokładnie przedstawiające jej stan, przed wysyłką również sprawdziłam czy nie zawiera żadnych dodatkowych wad. Po zakończeniu aukcji, kurtka trafiła do nowego właściciela. Jednak ten, po paru dniach (bodajże 4) od otrzymania zakupionego towaru - wysłał mi zdjęcia kurtki, z plamą której w chwili wysyłki z pewnością nie było. Zaproponował obniżenie wylicytowanej kwoty, następnie odstąpienie od umowy gdyby była ona nie satysfakcjonująca. Dodam, że jestem osobą prywatną - nie przedsiębiorcą. Kupujący zarzucił mi, że ma prawo odstąpić od umowy w ciągu 14 dni, jednak z tego co się orientuje dotyczy to tylko stosunków przedsiębiorca-konsument. Gdy mu o tym napisałam, powołał się na kodeks cywilny - rękojmia za wady. Moje pytanie brzmi - co mam w takiej sytuacji zrobić ? Kodeks cywilny nic nie wspomina o relacjach między sprzedającym a kupującym jeśli chodzi o sprzedaż internetową w formie licytacji. Nie chce zgadzać się na zwrot towaru i pieniędzy, gdyż wartość kurtki została obniżona zupełnie nie z mojej winy. Z góry dziękuję za pomoc!