Odstąpienie od umowy najmu (nie wypowiedzenie!)

• Autor wątku Autor wątku walterwhite233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

walterwhite233

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, podpisałem umowę najmu mieszkania w Niemczech. Wg. tejże umowy najem się rozpoczyna wraz z dniem 01.03.2020. W związku z tym chciałbym ODSTĄPIĆ od tej umowy. Nie rozwiązać czy wypowiedzieć, ale odstąpić - inaczej obowiązuje mnie 3-miesieczny okres wypowiedzenia (co jest również zawarte w tej umowie) - niemniej właśnie stosunek najmu rozpoczyna się dnia 01.03.2020, wiec i jak mam wypowiedzieć coś co jeszcze nawet nie obowiązuje? Dostałem już klucze ale raczej w geście dobrej woli, bo zależało mi na czasie. Sytuacja się zmieniła i muszę wrócić do kraju. Przechodził ktoś z Państwa przez coś podobnego? Jakieś porady? Umowa jest na czas nieokreślony. Pozdrawiam.

Albo rozwiazanie umowy za porozumieniem stron albo normalne wypowiedzenie, ale trzeba tez zrozumiec wynajmujacego, ktory wyszedl z zalozenia, ze wynajmie mieszkanie od 01.03, jak mu sie nie uda znalezc innego chetnego od 01.03 na to mieszkanie, to bedziesz musial placic normalnie czynsz, az znajdzie kogos innego, od biedy przez te cale 3 miesiace. Mozna samemu dac ogloszenie, ze sie szuka tzw. Nachmieter, przedstawic kilka kandydatur wynajmujacemu i jak sie zgodzi, to wyjdziesz z tego obronna reka. Odstapic od tej umowy za bardzo nie mozesz, bo nie ma ustawowych przepisow dotyczacych odstapienia od umowy najmu przed wprowadzeniem, chyba ze taka opcja zostala uzgodniona w umowie najmu, co najprawdopodobniej nie mialo miejsca

Powrót