H
hightt123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć, byłem zatrudniony na umowie o dzieło w formie zdalnej od początku czerwca, aż do 6 września. Po czasie wymagania pracodawcy wobec mnie były na tyle duże, że objawiło się to moim spadkiem efektywności w pracy i pracodawca napisał mi, że mi potrąci za wynagrodzenie za sierpień. Wymagania mnie przerosły oraz nie podobała mi się forma pracy jaka została mi narzucona. Po natłoku tego wszystkiego doszedłem do wniosku, że to najlepszy moment aby zakończyć współpracę. Rozliczaliśmy się na podstawie kosztorysu, który uzupełniałem po każdym dniu pracy. Po tygodniu od zakończenia pracy dostałem na e-mail formularz odstąpienia od umowy, gdzie musiałem wskazać przyczynę odstąpienia. Jako przyczynę podałem niezgodność wymagań stawianych przez Zamawiającego (pracodawcę) podczas tworzenia projektu w stosunku do obowiązków zawartych w ogłoszeniu o pracę(po czasie doszedłem do wniosku, że to raczej słaby powód, ponieważ ciężko byłoby to udowodnić). Łącznie winny jest mi ponad 3000zł. Po mojej dzisiejszej wiadomości, gdzie upomniałem się o moją zaległą zapłatę za sierpień i 4 dni robocze we wrześniu pracodawca odpisał mi następującą treść: ,,Czesc, w zwiazku z tym, że odstapiłeś od umowy z dnia na dzień uzasadnijać odstąpenie z winy zamawiającego, przedstawiłem ten dokument do oceny formalnej. Z tego co wiem, wypłata wynagrodzenia byłaby przyzaniem racji, a z naszej strony widzimy to inaczej.". W związku z tym mam pytania:
1. Czy mam szansę odzyskać pieniądze?
2. Forma zatrudnienia mnie na umowę o dzieło, gdzie byłem zwykłym pracownikiem w formie zdalnej jest legalna? PIP coś poradzi w tej kwestii?
Jestem studentem przed 26 rokiem życia jeśli ma to jakieś znaczenie. Dziękuję z góry za odpowiedzi
1. Czy mam szansę odzyskać pieniądze?
2. Forma zatrudnienia mnie na umowę o dzieło, gdzie byłem zwykłym pracownikiem w formie zdalnej jest legalna? PIP coś poradzi w tej kwestii?
Jestem studentem przed 26 rokiem życia jeśli ma to jakieś znaczenie. Dziękuję z góry za odpowiedzi