K
klara76
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 21
W połowie października jako zamawiający zawarłam umowę o dzieło - wymiana okien. W umowie jest zapis, że rozpoczęcie prac nastąpi na koniec listopada 2007. Rozumiem zatem, że (zgodnie z kodeksem cywilnym) prace powinny zostać rozpoczęte 30 listopada. W rozmowie telefonicznej z przedstawicielem firmy dowiedziałam się, że mają opóźnienia i prace u mnie mogą rozpocząć dopiero po 3 grudnia br. Moje pytania są następujące:
1. czy w związku z niedotrzymaniem terminuumownego mogę domagać się obniżenia ceny okien o 15%?, jeżeli tak to w oparciu o jaki przepis?
lub
2. czy mogę odstąpić od umowy (w skutek niedotrzymania terminu) i żądać zwrotu wpłaconej zaliczki i potraktować tę zaliczkę jak zadatek i oprzeć się na art. 394 kc czyli zażądać dwukrotności kwoty?
I jeszcze jedno pytanie, czy jest w kc przepis, który zezwala wykonawcy na niedotrzymanie (przesunięcie) terminu wykonania dzieła?
Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.
1. czy w związku z niedotrzymaniem terminuumownego mogę domagać się obniżenia ceny okien o 15%?, jeżeli tak to w oparciu o jaki przepis?
lub
2. czy mogę odstąpić od umowy (w skutek niedotrzymania terminu) i żądać zwrotu wpłaconej zaliczki i potraktować tę zaliczkę jak zadatek i oprzeć się na art. 394 kc czyli zażądać dwukrotności kwoty?
I jeszcze jedno pytanie, czy jest w kc przepis, który zezwala wykonawcy na niedotrzymanie (przesunięcie) terminu wykonania dzieła?
Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.