Odstąpienie od umowy przedwstepnej sprzedaży nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku welcome1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

welcome1982

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Dzień dobry,
W październiku 2020 roku jako sprzedający działkę podpisałem umowę przedwstępną ( nie notarialną) na sprzedaż mojej działki.
Wraz z kupującym ustaliliśmy że
- strony zobowiązują się do zawarcia przyrzeczonej umowyw formie aktu notarialnego w terminie do 31.01.2021 roku
a także :
-strony ustalają , iż w przypadku nieotrzymania przez kupujacego kredytu bankowego na zakup działki , sprzedający zwróci zadatek ale tylko w sytuacji kiedy kupujący przedstawi zaświadczenie z banku o odmowie w terminie 14 dni od chwili otrzymania takiego zaświadczenia
a także standardowy zapisa
- zadatek , o którym mowa ma to znaczenie , że w razie niewykonania Umowy przez jedna ze stron, druga strona bez wyznaczania terminu dodatkowego od Umowy odstapić i otrzymany zadatek zachować , a jesli sama go dała , może żadać sumy dwukrotnie wyższej

Kupujący już w listopadzie poinformował mnie , że ma pozytywną decyzję z banku (wiadomość sms)Wspólnie ustaliliśmy do którego notariusza się udamy , ja dostarczyłem już ponad miesiąc temu wszystkie niezbędne dokumenty do notariusza.Kupujący do dziś nie skontaktował się z notariuszem , mimo iż dwukrotnie wzywałem kupującego do ustalenia dogodnego mu terminu.
I tu moje pytanie:
1) czy od 01.02.2021 mogę wysłać kupującemu odstąpienie od umowy przedwstepnej , argumentując bierną postawą kupującego co do realizacji umowy przyrzeczonej?
2)czy mogę zatrzymać zadatek?
3) czy kupujący może żądać realizacji umowy przyrzeczonej , mimo iż ja od umowy przedwstepnej odstąpiłem w związku z upływem terminu jak i biernej postawy kupującego

Dziękuję

1) Możesz.
2) Możesz.
3) Nie może skutecznie dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej.

Powrót