Odstąpienie od umowy przeniesienia prawa własności przez sprzedającego

• Autor wątku Autor wątku suszig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suszig

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Zakupiłem używane oprogramowanie na allegro ( albo "używane":( ), aukcja jakich wiele, z notatką:

Transakcja ta wiąże się z przeniesieniem prawa własności. TSUE - Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej - Najwyższy organ w Unii Europejskiej. Zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11 art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych należy rozumieć w taki sposób, że drugi nabywca licencji, podobnie jak każdy następny, mogą się powołać na przewidziane w art. 4 ust. 2 tej dyrektywy wyczerpanie prawa do rozpowszechniania, a w konsekwencji są uprawnionymi nabywcami kopii programu komputerowego. Produkt sprzedawany zgodnie z art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych (wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11).

Oprogramowanie zostało zainstalowane, aktytowane i wysłane do klienta
Od miesiąca nie mogłem się doczekać na fakturę i na umowę cesji prawa własności. Ostatnio sprzedający stwierdził, że chce odstąpić od umowy.

Czy w związku z powyższym, powinienem się zgodzić, a następnie zakupić oprogramowanie gdzie indziej i instalować inną kopię/licencję u klienta, czy zażądać od sprzedawcy naprawy w ramach gwarancji/rękojmi, na zasadzie dostarczenia w 100% legalnej nowej licencji?

Szczerze powiedziawszy nie mam pomysłu.

suszig;4015968[I napisał:
... wyczerpanie prawa do rozpowszechniania, ...[/I]
Ktoś napisał jakąś kompletną bzdurę. Nabycie licencji na korzystanie nie uprawnia do rozpowszechniania jak również zasada wyczerpania prawa nie dotyczy rozpowszechnianie lecz dalszej odsprzedaży. Przytoczony wyrok dotyczy tylko konkretnego sposobu sprzedaży programu i licencji.

PS.
Rękojmia tutaj nie ma zastosowania.

Powrót