Odstąpienie od umowy przez sprzedawcę

• Autor wątku Autor wątku gutekgg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gutekgg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o radę jak mam rozmawiać z dostawcą, który nie zamierza się w pełni wywiązać z umowy na dostarczenie blachodachówki i dodatków na dach.

Sprawa wygląda tak że 4 miesiące temu podpisałem ze sprzedawcą umowę na dostarczenie blachodachówki, blachy płaskiej rynien i okien dachowych, wpłaciłem zaliczkę a on wystawił mi fakturę preforma.

Po sporych problemach dostałem część zamawianego towaru jednak ciągle sprzedawca uchyla się od pełnego zrealizowania umowy.
Sprzedawca stwierdził ze nie jest w stanie zrealizować do końca zamówienia i odda mi pieniądze około 1000 zł.
Tylko że kiedy dzwonię ciągle mówi ze pamięta i przeleje pieniądze a mimo to nie przelewa.

Chcę jeszcze wspomnieć że mam kopie umowy i kopie faktury preforma ponieważ jak widziałem się ze sprzedawcą (był u mnie osobiście z rynnami) tłumaczył się ze zapomniał orginału i może dać mi tylko kopie.

Co zrobić aby go przymusić do oddania pieniędzy?
Czy wogle ta sprawa jest jeszcze do wygrania?

Proszę mu wysłac listem poleconym ostateczne wezwanie do zwrotu zaliczki w terminie np. 3 dni od daty otrzymania pisma. Myślę że to poskutkuje, bo gdyby doszło do sprawy sądowej, to raczej ją przegra, a jeśli to nie jest firma-krzak to dla 1000 zł nie będzie ryzykowac.

Powrót