Odstąpienie od umowy sprzedaży samochodu

• Autor wątku Autor wątku lamciak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lamciak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie, opiszę pokrótce swoją sytuację. W poniedziałek oglądałem samochód, jeździł normalnie, nic nie szwankował, sprzedawca także zapewniał, że jest sprawny, bez żadnych usterek, powiedział, że tam wymienił z 2 rzeczy i ogólnie samochód jest sprawny. W środę podjechałem na zakup tego auta i już następnego dnia wyskoczyła kontrola "check engine". Wczoraj podjechałem do mechanika, spędziłem z nim prawie 7h przy tym samochodzie i wyszło na tym, że przy silniku było kombinowane, ogólnie był na pewno rozkładany na części. Problemu nie udało się rozwiązać, prawdopodobnie jest podpalony zawór wydechowy, co wiążę się z rozebraniem silnika i wymianą tychże zaworów. Dodatkowo są elementy, które zostały usunięte jak katalizator i nie zostałem o tym poinformowany. Ewidentnie są to wady ukryte. Czy jest szansa bym odstąpił od umowy, ewentualnie co powinienem teraz zrobić? Ogólnie prawdopodobnie koszty naprawy wyniosą z dobre 2500 PLN. Na ten moment jeszcze nie opłaciłem podatku ani nie przerejestrowałem auta. Jeszcze nie poinformowałem sprzedającego o wykrytych usterkach, czy powinienem zadzwonić czy jednak wysłać listem poleconym odstąpienie od umowy sprzedaży auta? Liczę na szybką i rzetelną pomoc bo chcę szybko załatwić temat. Z góry dziękuję.

Podaj cenę, rocznik, przebieg oraz to, co masz w umowie na temat stanu technicznego samochodu.

Seat Leon rocznik 2002 - cena 10 700 PLN, przebieg 205 400 Km
W umowie mam zapis, że sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie powiadomił Kupującego, a Kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu.

lamciak napisał:
wyszło na tym, że przy silniku było kombinowane, ogólnie był na pewno rozkładany na części
Nie wiem, co to oznacza, ale jeśli stan silnika odbiega od stanu silnika 14 letniego samochodu o przebiegu 205k km (oficjalnym) to możesz go reklamować.
lamciak napisał:
są elementy, które zostały usunięte jak katalizator i nie zostałem o tym poinformowany
To jest wada ukryta. Podobnie jak licznik - jeśli jest cofnięty (sprawdź)

Powrót