Odstąpienie od umowy - towar wielkogabarytowy

• Autor wątku Autor wątku Mister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mister

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Zakupiłem sofę poprzez serwis allegro od firmy. Niestety po kilku dniach jego użytkowania okazało się, że wygodniej śpi się nawet na gołej podłodze... W związku z tym mam zamiar odstąpić od umowy i zwrócić towar sprzedawcy. W jego regulaminie widnieją tego typu zapisy:
"Zamawiający może odstąpić od umowy bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie 14 dni, liczonym od dnia wydania rzeczy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. W przypadku podjęcia decyzji o odstąpieniu od umowy, Zamawiający powinien odesłać przesyłkę należycie zapakowaną w terminie 10 dni od jej otrzymania.Przesyłka taka jest realizowana na koszt Zamawiającego."
I tu pojawiają się 2 pytania:
1) Czy sformułowanie "oświadczenie na piśmie" dopuszcza też formę mailową?
2) Kwestia odesłania towaru- jako że jest spore łóżko, ciężko będzie odesłać ten towar nie ponosząc sporego wydatku (nawet do 1/3 wartości przedmiotu). Wczytując się w zapisy ustawy, znalazłem następujący zapis:
"Jeżeli umowę zawarto poza lokalem przedsiębiorstwa a rzecz dostarczono konsumentowi do miejsca, w którym zamieszkiwał w chwili zawarcia umowy, przedsiębiorca jest zobowiązany do odebrania rzeczy na swój koszt, gdy ze względu na charakter rzeczy nie można jej odesłać w zwykły sposób pocztą" (art.34, pkt 3).
Czy w moim przypadku mogę uznać ten zapis jako nadrzędny nad tym co firma zawarła w regulaminie, czy jest to niemożliwe?

Mister napisał:
1) Czy sformułowanie "oświadczenie na piśmie" dopuszcza też formę mailową?
Nie

Czy (poza informacjami na stronie sprzedawcy) otrzymałeś informacje (e-mail, SMS, pismo) o prawie do odstąpienia od umowy i o tym, że w przypadku odstąpienia będziesz musiał ponieść koszty transportu sofy?

cedwah napisał:
Nie

Czy (poza informacjami na stronie sprzedawcy) otrzymałeś informacje (e-mail, SMS, pismo) o prawie do odstąpienia od umowy i o tym, że w przypadku odstąpienia będziesz musiał ponieść koszty transportu sofy?

Poza informacjami na stronie nie otrzymałem nic więcej.
Wysłałem to oświadczenie mailowo w poniedziałek, a to był ostatni dzień na jego dostarczenie, do dzisiaj brak jakiejkolwiek odpowiedzi.

Mister napisał:
Poza informacjami na stronie nie otrzymałem nic więcej
W takim razie możesz odstąpić od umowy w terminie 379 dni od dnia dostarczenia sofy. Sprzedawca jest zobowiązany zwrócić Ci cenę za sofę i wszystkie koszty. Mebel należy odesłać na koszt sprzedawcy.

cedwah napisał:
Autor wątku otrzymał te informacje.
I dodatkowo kilka innych, za to bzdurnych. ;-)

Ostatnia edycja:
Sprawa zaczyna się komplikować... Umówiłem się ze sprzedawcą, że odbierze towar na mój koszt, potrącony od kwoty zwrotu. Dzisiaj mija 15 dzień od momentu odstąpienia od umowy, łóżko stoi zapakowane od kilkunastu dni i dalej zawala miejsce w mieszkaniu. Podczas rozmowy telefonicznej ze sklepem krótko przedstawiłem sprawę- że moja rezygnacja związana jest z takimi i takimi wadami towaru i wnioskowaniem (jak widać błędnym) że ta forma załatwienia sprawy będzie szybsza niż złożenie reklamacji i czekanie na jej rozpatrzenie. - "To pan używał tego łóżka?!", usłyszałem w odpowiedzi. Ręce mi opadły, spytałem tylko jeszcze, czy miałem to wywnioskować z dopiero co przywiezionego, zapakowanego łóżka czy może ze zdjęcia w internecie i czy znane są jej zapisy ustawy konsumenckiej. Szybko temat urwano i stanęło na tym, że najprawdopodobniej przyślą transport w przyszłym tygodniu...
Jakieś sugestie co z tym fantem robić, czekać kolejny tydzień czy podjąć jakieś działania?

Powrót