Odstąpienie od umowy - wersja elektroniczna

• Autor wątku Autor wątku ryfka44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ryfka44

Witam
Czy można odstąpić od umowy sprzedaży zawartej ze sklepem internetowym w przypadku kiedy jej przedmiotem jest wersja elektroniczna programu komputerowego (klucz licencyjny otrzymany mailowo)?
Zapisy w regulaminach sklepów internetowych różnią się diametralnie, nie trafiłam na żadne opracowanie ani orzeczenie sądowe na ten temat, a wydaje mi się że to pole do popisu dla nieuczciwych kupujących.

Jeżeli istnieje taka możliwość, to na jakie sankcje prawne naraża się nieuczciwy kupujący korzystający z klucza po odstąpieniu od umowy?

Odstąpienie od umowy musi mieć swoje uzasadnienie - jakie jest w tym wypadku?

Chodzi mi o odstąpienie od umowy zawartej na odległość w terminie 10 dni bez podania przyczyn.

Nie wszystko, co zostanie kupione przez konsumenta za pośrednictwem internetu czy też innych środków porozumiewania się na odległość, można zwrócić, powołując się na prawo do odstąpienia od umowy zawieranej w ten sposób; m.in. w przypadku umów o dostawę towarów, które z uwagi na swój charakter nie mogą być odesłane.

No właśnie nie byłam pewna czy można w tym przypadku zastosować któreś z wyłączeń prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość z art. 10 ust 3 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów. Dzięki.

Powrót