Odstąpienie od umowy za rysunek

• Autor wątku Autor wątku sosenka123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sosenka123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznnie, mam pytanie dotyczące prawa konsumenckiego tj zamówiłam przez internet karykaturę, rysunek, lecz nie jest zadowolona, próbowałam się porozumieć zeby zmienił to co mi nie odpowiada, stwierdzil ze się nie da.. i nie kontaktował się ze mną w sprawie jakiś szczegółów żeby dobrze wykonać pracę czy mam możliwość żądania zwrotu pieniędzy ?

Facet ma stronę internetową i trzeba do niego pisać maila i on podaje nr konta na który należy wysłać pieniądze
***mod*** jego strona

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prawo konsumenckie nie ma tutaj zastosowania tylko Prawo autorskie.
sosenka123 napisał:
... czy mam możliwość żądania zwrotu pieniędzy ?
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.
Wezwanie wyślij listem zpo.

Ciężko tak opisać. Ale byly do malowania 4 osoby jedna super podobna, druga ok 3 trochę a 4 wcale. Do tego napisałam że ma byc napis tj jka na zdjęciu kochanym rodzicom a fakt jka sie okazalo na zdeciu było super rodzice ale skoro widzial niezgodbosc mógł napisac. A tak napisall super rodzice a chcialam kochanym rodzicom. I nie chciał nic poprawić

Powrót