J
jedynymentos
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 22
Witam. Oczywiście zapoznałem się z istniejącymi tematami jak i zasadami zadawania pytań i nie znalazłem odpowiedzi, więc pozwolę dopytać. Kupiłem rower treningowy przez Allegro od Morelenet. Od razu po rozpakowaniu znalazłem pękniętą obudowę - nie mogła pęknąć w transporcie, od razu fotki i zgłosiłem. Już następnego dnia uznano reklamację i zaproponowano obniżenie ceny na co przystałem. Po tygodniu okazało się, że wadliwy jest komputer sterujący - nie działa Bluetooth. Znów zgłosiłem, pokazałem fotki z błędami sparowania na różnych urządzeniach i znów rozpatrzono moją reklamację pozytywnie i potwierdzono wysyłkę nowego komputera. Jednak w międzyczasie stwierdziłem, że ten produkt będzie mi sprawiał notorycznie takie problemy i poprzez Allegro rozwiązałem umowę, bo nie minęło jeszcze 14 dni (dałem też znać by nie wysyłali tego komputera, przyjęli na infolinii). Na Allegro, w formularzu zwrotu nie wybrałem jednak opcji "Rezygnuję bez podania przyczyny" a "Towar jest wadliwy lub uszkodzony" i dopisałem dla jasności, że chcę rozwiązać umowę/zwrócić towar a wybrałem tą opcję bo można tam było napisać dlaczego zwracam - podałem oba numery reklamacji bo toczyły się poza portalem. Oczywiście mam na portalu potwierdzenie zwrotu, ale czy to jest skuteczne rozwiązanie umowy? Raz że nie wybrałem opcji "bez podania przyczyny" a dwa w międzyczasie dwie złożone/rozpatrzone pozytywnie reklamacje miały miejsce. Dodatkowa kwestia to będę odsyłał bez oryginalnego opakowania bo nie miałem gdzie go trzymać/pozbyłem się po pierwszej pozytywnie rozpatrzonej reklamacji - zakładałem że wszystko już będzie ze sprzętem ok. W opisie aukcji jest info że należy odesłać w oryginalnym bo jest integralną częścią oferty a jak będzie inaczej to coś tam mogą mniej zwrócić. Można takie zastrzeżenia dotyczące zwrotu umieszczać? Oczywiście i tak będę chyba w plecy z kosztami odesłania, niech tam nawet coś potrącą za karton ale straciłem zaufanie do produktu i teraz najbardziej mnie interesuje cz w zaistniałej sytuacji skuteczne jest rozwiązanie umowy.
Dziękuję
Dziękuję
Ostatnia edycja: