Odstąpienie od umowy zawartej na odległość - catering dietetyczny

• Autor wątku Autor wątku buszi89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buszi89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Czy mogę odstąpić od umowy zawartej poprzez stronę inteernetową (na odległość) dotyczącej dostarczania mi codziennie rano pełnego cateringu (5 posiłków) ? Zapłaciłem za miesiąc z góry. Dostawy rozpoczęly się w poniedziałek 27/02.

Na stronie internetowej dostawcy widnieje następująca informacja:

Reklamacje i zwroty
Po rozpoczęciu dostaw w ramach wykupionego zamówienia (tj. po aktywacji zamówienia) nie ma możliwości zwrotu pieniędzy wpłaconych na poczet tego zamówienia. Dopuszczamy jedynie możliwość przepisania wartości zamówienia na innego odbiorcę.

http://www.cateringnadiecie.pl/pl/regulamin

Dziękuję za poradę,
Marcin

Art. 38 pkt 12 ustawy Prawa konsumenta: Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów o świadczenie usług w zakresie zakwaterowania, innych niż do celów mieszkalnych, przewozu rzeczy, najmu samochodów, gastronomii, usług związanych z wypoczynkiem, wydarzeniami rozrywkowymi, sportowymi lub kulturalnymi, jeżeli w umowie oznaczono dzień lub okres świadczenia usługi.
Jeśli przyjąć, że catering jest usługą z zakresu gastronomii (moim zdaniem jest, bo polega na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków), to prawo odstąpienia od takiej umowy zawartej na odległość nie przysługuje.

Powrót