odstąpienie od umowy zawartej na odległość

• Autor wątku Autor wątku Ventusja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Ventusja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
Czy po odstąpieniu umowy na odległość, mogę domagać się zwrotu za przesyłkę(chodzi mi gdy odsyłam towar do sprzedawcy)?
Gdy kupowałam przedmiot przesyłkę miałam gratisową od sprzedawcy.
Dziękuję za informację

Konsument otrzyma zwrot pieniędzy za przesyłkę najtańszą jaką mógł wybrać. Jeżeli była darmowa, no to otrzyma zwrot w kwocie 0 zł. No po prostu nic.
Koszt odesłania towaru nie jest zwracany przez sprzedawcę, jeżeli sprzedawca poinformował konsumenta, że taki koszt nie jest zwracany, np. w regulaminie sklepu.
Jeżeli sprzedawca nie poinformował konsumenta o konieczności odesłania towaru na swój koszt, to można dochodzić takiego zwrotu kosztów odesłania towaru.

grzes212225 napisał:
Jeżeli sprzedawca nie poinformował konsumenta o konieczności odesłania towaru na swój koszt, to można dochodzić takiego zwrotu kosztów odesłania towaru.

Podaj podstawę prawną swojego twierdzenia.

Ustawa o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. art. 34. ust. 2:
"Konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy, chyba że przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie
poinformował konsumenta o konieczności poniesienia tych kosztów."

Ten paragraf znam...źle się wyraziłem...nie ten cytat miał być :(

Chodziło mi o to, że skąd wiecie iż na stronie/w sklepie/w regulaminie nie ma takiego zapisu?

Odpowiedź na pytanie autorki wątku to jak wróżenie z fusów.

Ja nie piszę, że wiem na pewno, iż sprzedawca nie poinformował konsumenta o tym kto ponosi koszty odesłania towaru. Tylko informuję, że można żądać zwrotu tych kosztów, jeżeli sprzedawca nie poinformował konsumenta, np. w treści regulaminu sklepu.

Także na tą chwilę konsumentce, która zadała pytanie, pozostaje wrócić do oferty sklepu i przeszukać jej treść a także treść regulaminu sklepu.

grzes212225 napisał:
Ja nie piszę, że wiem na pewno, iż sprzedawca nie poinformował konsumenta o tym kto ponosi koszty odesłania towaru. Tylko informuję, że można żądać zwrotu tych kosztów, jeżeli sprzedawca nie poinformował konsumenta, np. w treści regulaminu sklepu.

Także na tą chwilę konsumentce, która zadała pytanie, pozostaje wrócić do oferty sklepu i przeszukać jej treść a także treść regulaminu sklepu.

Osobiście uwazam, że jak autorka wątku = konsumentka pisala ten post to powinna była od razu zaznaczyc, ze w regulaminie takiego zapisu nie znalazla...

a tak... ;)

Powrót