Odstąpienie od umowy zawartej w lokalu - niedostarczenie towaru w terminie

• Autor wątku Autor wątku kukub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kukub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Mam następującą sytuację: 16/12 zakupiłem towar w sklepie stacjonarnym (czyli umowa zawarta w lokalu przedsiębiorstwa), miał mi zostać dostarczony kurierem. Dostałem paragon i wydrukowane potwierdzenie zamówienia, gdzie wyraźnie jest napisane: „Termin realizacji: 31/12”. Niestety do dzisiaj nie otrzymałem zamówienia, ba, nie ma nawet żadnego kontaktu ze strony sklepu, nie mam pojęcia co się dzieje z zamówieniem. Fizycznie lokal jest zamknięty bo covid, na infolinii nikt nie odbiera, na maile nie odpisuje. Poczytałem nowe opinie w Internecie i wygląda na to, że jest to ostatnio częsta praktyka ze strony tego sklepu, praktycznie 0 kontaktu z klientem, ludzie czekają ponad miesiąc i dalej nie mają żadnej informacji. Boję się co będzie dalej, czy w ogóle dostanę towar a już nie daj Boże co będzie w razie reklamacji czy przysłania mi uszkodzonego towaru, skoro sklep tak olewa klientów.
Czy jeśli dalej nie dostanę towaru, będę mógł odstąpić od umowy na zasadach ogólnych – z art. 491 kc lub 543(1) kc (najpierw oczywiście wyznaczając dodatkowy termin)? Za nieco ponad tydzień stuknie miesiąc od zamówienia, kasa pobrana, a żadnej informacji i przesyłki nie ma…

Regulamin nic nie mówi o możliwych opóźnieniach?

Na stronie internetowej firmy jest tylko regulamin sprzedaży na odległość lub poza lokalem (jest to wyraźnie określone w jego treści, więc nie stosuje się do mojego przypadku). W chwili składania zamówienia ani później nie dostałem żadnego regulaminu.

W takim układzie pozostaje wysłanie wezwania do wydania rzeczy zgodnie ze zobowiązaniem, z wyznaczeniem terminu - 543[1] kc jeśli kupiłeś jako konsument w rozumieniu 22[1] kc. Potem masz drogę wolną do odstąpienia od umowy.

Powrót