Odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku uli3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uli3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dostałem takie pismo:

-------------------------------------------------------------
Na podstawie art. 556 i art. 558 § 2 k. c. odstępuję od umowy kupna-sprzedaży zawartej ........................ za pośrednictwem serwisu internetowego Allegro i żądam - na podstawie art. 560 § 1 k. c. - zwrotu pieniędzy oraz poniesionych dodatkowych kosztów w łącznej kwocie (koszt przedmiotu + DWA RAZY WYSYŁKA) w nieprzekraczalnym terminie 14 dni. Odmowa zwrotu w/w kwoty będzie jednoznaczna za skierowaniem sprawy na drogę postępowania sądowego.

Informuję również, iż odsyłam Panu wadliwy towar.

---------------------------------------------------------
Odesłał mi nie tak jak wysłałem (różni się wagą), brak oryginalnego opakowania. Sam uszkodził, ale niby jest ta rękojmia. Dodatkowo wysłał mi obraźliwe e-maile.

Mam kilka pytań

1. co może mi grozić za takie coś, jak nie oddam, bo cwaniak mnie wnerwia :?: (koszt przedmiotu poniżej 200 zł) / czy jakieś inne nieprzyjemności poza sądem
2. czy może żądać zwrotu za przesyłkę i to dwa razy (pomimo, że sam wysłał listem poleconym, a nie paczką jak ja) :?: , czy mogę oddać mu tylko za przedmiot (albo jeszcze pomniejszony o brak pozostałych akcesoriów) :?:
3. czy to on będzie musiał udowodnić mi winę :?:
4. czy będę musiał jeździć na rozprawy do innych miast :?:

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi.

Czy kupującym jest przedsiębiorca? Czy Ty jesteś przedsiębiorcą i sprzedawałeś w zakresie swojej działalności gospodarczej?

Dlaczego pytam: zła podstawa prawna... ;-)

[cytat="Fazzieh"]Czy kupującym jest przedsiębiorca? Czy Ty jesteś przedsiębiorcą i sprzedawałeś w zakresie swojej działalności gospodarczej?
[/cytat]

nie, on nie ma wpisanej firmy na Allegro, coś to zmienia :?:

zapomniałem dopisać w pierwszym poście, że chodzi o normalną transakcję zawarta przez Allegro.pl - aukcja

zastanawia mnie, czy nie powinien określić poza tym daty, a nie tylko w "terminie 14 dni" :what:

[cytat:2vajgfob]zapomniałem dopisać w pierwszym poście, że chodzi o normalną transakcję zawarta przez Allegro.pl - aukcja[/cytat:2vajgfob]
Aha, skoro tak, to dobrze napisał...

[cytat:2vajgfob]zastanawia mnie, czy nie powinien określić poza tym daty, a nie tylko w "terminie 14 dni"[/cytat:2vajgfob]
Nie, to jest OK.

Powrót