odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku niko2314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niko2314

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Zakupiłem laptopa z linuksem, oraz system XP. Po przeinstalowaniu systemu i wgraniu sterowników wystąpił błąd pamięci. Zawiozłem sprzęt do sprzedawcy (60km) ,sprzedawca przyjął do sprawdzenia( wypisał odręczną karteczke) nastepnego dnia dzwoni źe wszystko ok. Przywiozłem, a tu to samo. Znowu zawiozłem, a sprzedawca powiedział źe moźe przyjąć ale tylko na gwarancji. Trwa to juź prawie cztery tygodnie, co dzwonie to sprzęt u producenta. Mam juź tego dość, komputer potrzebny, a oni się śmieją. Mam takie pytanie jeźeli sprzęt jest u producenta w naprawie, to czy ja moge im wysłać oświadczenie o odstąpieniu od umowy i co z tym systemem XP który zakupiłem do zainstalowania na tym komputerze?

Spraw nie jest taka prosta. W pierszej kolejnosci przysługuje Panu prawo do naprawy towaru. Naprawa powinna nastpic w rozsadnym czasie i nie powinna powodowac zanczneje niedogodnosci dla konsumeta. Jesli kolejne naprawy nie przyniosa skutku to przysługuje Panu prawo do wymiany sprzetu na nowy.
natomiast kiedy nie można naprawic bądz wymienic towaru przysługuje prawo wystopienia o obniżeni ceny co w tym przypadku nie ma żadnego zastowsowania(stosuje sie to w przypadku np zarysowania szafki) i odstopieni od umowy

Sebastan ma ogólnie rację ale w przypadku gdyby chodziło o reklamację z niezgodności towaru z umową a tutaj wygląda to na reklamację z gwarancji której warunki, zasady itd określa karta gwarancyjna.

Witam, ciąg dalszy sprawy.
Wreszcie odebrałem mojego laptopa po 5 tygodniowej naprawie( wymienili niby procesor) i jakie było moje zdziwienie po uruchomieniu- wystepuje ten sam błąd co przed naprawą, czyli nic nie zrobili. Co mam teraz zrobić?

Cóż, złóż pisemną reklamację u sprzedawcy z niezgodności towaru z umową. Jeśli efekt będzie taki sam to zostaje droga sądowa przeciwko sprzedawcy.

Eh... Panie stichus13, co Pan taki prosadowo nastawiony?:)

Ja bym w tym momencie, zazadal wymiany laptopa na nowy (skoro naprawa nie przyniosla skutku). Jesli odmowia, odstapilbym od umowy.
W razie trudnosci polecam udac sie do Rzecznika Praw Konsumenta (najlepiej od razu po tym jak Panu odmowia wymiany na nowy). Panstwowej Inspekcji Handlowej, UOKiK i Federacji Konsumentow. Dopiero PO TYM zostaje droga sadowa.

I jeszcze cos - gdyby Pan od poczatku reklamowal sprzet na podstawie ustawy konsumenckiej, moglby Pan zadac zwrotu kosztow dostarczenia sprzetu do sklepu.
Mam jedynie watpliwosc czy takie samo uprawnienie przysluguje przy odstapieniu od umowy?

[cytat="niko2314"]Witam. Zakupiłem laptopa z linuksem......[/cytat]

A kto powiedział, że wszystkie podzespoły laptopa z oprogramowaniem Linux będą chodzić prawidłowo z Windows XP. Czy pytałeś sprzedawcy o możliwość instalacji innego oprogramowania na laptopie bez uszczerbku dla jego pracy.
Bo jeżeli Cię zapewnił o tym to masz podstawę do reklamacji a jeżeli nie ...... :o

Przeinstalowal system, wiec juz Linuxa nie ma (dobrze rozumiem?) - a standardem jest to, ze komputery obsluguja Linuxa i Windowsa. Z reszta przyjeli przeciez sprzet na gwarancji bez zadnych uwag.

[cytat="brodski"]Eh... Panie stichus13, co Pan taki prosadowo nastawiony?:)

[/cytat]

Ja bym to nazwał nastawieniem realistycznym :)

[cytat="brodski"]... a standardem jest to, ze komputery obsluguja Linuxa i Windowsa.....[/cytat]

No i tu się nie zgodzę.
Nie każdy komputer łyknie Linuxa i Windowsa. Czasami niektóre podzespoły w tym np. pamięci mogą nie pracować prawidłowo pod danym systemem bo istnieje np. konflikt sprzętowy itp.
Trochę w informatyce siedzę i nie wszystkie kompy na których instalowałem Windowsa pracowały poprawnie a na Linuxie i owszem.
I bądź tu mądry....... :?

[cytat:u0dpf4pc]
Nie każdy komputer łyknie Linuxa i Windowsa. Czasami niektóre podzespoły w tym np. pamięci mogą nie pracować prawidłowo pod danym systemem bo istnieje np. konflikt sprzętowy itp.
[/cytat:u0dpf4pc]

A to ciekawe co piszesz Slawko. Cos mi sie zdaje ze na Poludniu sprzedaja inne niz w reszcie kraju komputery..:))

Jestem sklonny sie zgodzic z twierdzeniem, ze konkretny procesor nie bedzie obslugiwany przez windows/linuxa - w przypadku gdy nie ma wersji systemu pod ten procesor. Peryferia moga nie dzialac - gdy nie ma sterownikow. Ale ze pamiec nie dziala? Bzdura!

[cytat="Dura_lex"][cytat:ab31nhfe]
[/cytat:ab31nhfe]

A to ciekawe co piszesz Slawko. Cos mi sie zdaje ze na Poludniu sprzedaja inne niz w reszcie kraju komputery..:))[/cytat]

No jak to inne takie jak wszędzie tzn. ATARI i COMODORE
:P :beer:

[cytat="drzemik"]Jestem sklonny sie zgodzic z twierdzeniem, ze konkretny procesor nie bedzie obslugiwany przez windows/linuxa - w przypadku gdy nie ma wersji systemu pod ten procesor. Peryferia moga nie dzialac - gdy nie ma sterownikow. Ale ze pamiec nie dziala? Bzdura![/cytat]

Nie są problemem poszczególne podzespoły jak pamiątki.
Zagadką jest bios płyty głównej który albo współgra w pełni zdanym oprogramowaniem albo nie. :what:
A jak wiemy bios to "system nerwowy" kompa bez którego podzespoły to tylko martwa elektronika. :?
Jak tak dalej pójdzie to przerobimy to forum prawniczków na forum informatyczków. :evil: Adminom z pewnością się to nie spodoba 8)

Powrót