Odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Marker5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marker5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Sytuacja klarowna, ale tylko z mojej strony.
Zamówiłem błotnik do auta przy pomocy Kup Teraz na Allegro od przedsiębiorcy. Paczkę otrzymałem 13 stycznia, błotnik no nie spodobał mi się (nie muszę się tłumaczyć) i chcę go zwrócić korzystając z przysługującego mi prawa do zwrotu przedmiotu. Kilka dni temu wysłałem e-maila z załącznikiem odstąpienia umowy. Odpowiedzi brak, wczoraj wysłałem ponownie tym razem z opcją potwierdzenia odczytania, email odczytany godzinę po wysłaniu, ale reakcji brak dalej. Pieniędzy na koncie brak jak i odpowiedzi ze strony sklepu. Wiem ze wysyłanie emaila z odstąpieniem to średni pomysł, ale ustawa nie przewiduje ustalonej formy więc mój email ma moc prawną i umowa musi zostać rozwiązana. Co robić? Ponaglać czy po prosu czekać na odpowiedź a następnie po minięciu terminów zgłosić się do rzecznika praw konsumenta?

Nie ma nic wspomnianego w jakiej formie. A ponieważ kodeks prawa cywilnego nie wymusza formy to napisana e-mailem też powinna mieć moc prawną. Czy tak?

No właśnie nie bardzo, bo wysłałem ale co dalej? Umowa rozumiem nabrała mocy prawnej, ale zwracać towar bez żadnej informacji od sprzedawcy?

Przepraszam, ale źle Cię zrozumiałem, więc prostuję. Jeśli sprzedawca nie udostępnił @ do składania oświadczeń o odstąpieniu, to powinieneś zrobić to pisemnie. Jeśli umowa jest zawarta po 24 grudnia 2014, to masz na to czas do 27 stycznia.

To w sumie mam 1 dzień, liczy się data nadania czy otrzymania listu? Gdyż w 1 dzień nie ma szans aby list dotarł.

Powrót