Odstąpienie od usługi i zwrot pieniędzy za źle wykonaną usługę

• Autor wątku Autor wątku spikeff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spikeff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam
Proszę o pomoc czy i jakie mam prawa i czy mogę żądać zwrotu pieniędzy za nieprawidłowo wykonaną usługę.
Poniżej opis sprawy.
Chodzi o usługę lakierniczą która została wykona po wypadku auta.
Auto po wypadku zostało oddane do zakładu blacharsko lakierniczego.
Właścicielem tegoż zakładu jest długi znajomy rodziny więc umowa na usługę wydawała się zbędna.
Usługi blacharsko lakiernicze zostały wykonane.
Jednak przy odbiorze auta okazało się że usługa lakiernicza została wykonana tragicznie. Brud pod lakierem bezbarwnym, zacieki, gruba warstwa lakieru na niektórych elementach.
Próbowano ratować sytuację więc punktowo polerowano niedoskonałości, tym samym niszcząc (rysując np. maskę). Te próby spowodowały że świetle dziennym widać te nie udolne próby. W niektórych miejscach na drzwiach czy błotnikach przetarto się do podkładu. Uszkodzono w warsztacie przednią szybę używając szlifierki kątowej w niedalekiej obecności auta co poskutkowało powbijaniem się opiłków metalu w szybę. ( mam na to wszystko zdjęcia)
Razem z właścicielem zakładu umówiłem się na odbiór auta. Przed przyjazdem upewniłem się telefonicznie czy wszystko jest ok i czy skończone. Otrzymałem jednoznaczną odpowiedź że auto jest gotowe i ustaliliśmy termin i godzinę.
Jak się później okazało auto było w takim stanie jak opisałem powyjże.
Doszło do wymiany zdań pomiędzy nami i stwierdziłem że nie zapłacę za ww usługę. Właściciel zakładu sierdził, że nie wyda mi auta i zamkną mi warsztat dosłownie przed nosem. Byłem w patowej sytuacji, bo mieszkam ponad 1000 km od wspomnianego warsztatu i po odbiór auta przyjechałem z całą rodziną w tym z dwójką małych dzieci. Musiałem odebrać to auto bo nie miałem czym wracać do domu.
Zmusiłem właściciela do wydania tego auta w takim stanie jakim był ale niestety musiałem zapłacić za usługę którą nie akceptowałem.
Zażądałem wystawienia faktury (choć właściciel nie chciał). Faktura została wystawiona i na fakturze istnieje dopisek że auto jest do poprawy lakierniczej w terminie do uzgodnienia.
Niestety pomimo telefonicznych kilkunastu prób kontaktu z właścicielem warsztatu, nie udało mi się z nim skontaktować, po prostu nie odbiera telefonów.
Mając powyższe na uwadze
Moje pytania:
1. Czy mogę odstąpić od umowy poprawy usługi lakierniczej ?
2. Czy mogę zażądać zwrotu pieniędzy za źle wykonaną usługę ?
Najchętniej chcę odzyskać pieniądze i przeznaczyć je na poprawę lakierowania w innym warsztacie.
Co najlepiej zrobić ?
Jakie mam szanse ?

Pozdrawiam

spikeff napisał:
Zmusiłem właściciela do wydania tego auta w takim stanie jakim był ale niestety musiałem zapłacić za usługę

Trzeba było wezwać Policję. Tak jak ja zrobiłem.

spikeff napisał:
1. Czy mogę odstąpić od umowy poprawy usługi lakierniczej ?

Nie.

spikeff napisał:
2. Czy mogę zażądać zwrotu pieniędzy za źle wykonaną usługę ?

Możesz.

spikeff napisał:
Co najlepiej zrobić ?

1. Zlecić wykonanie ekspertyzy przez rzeczoznawcę.

2. Wysłać dokument + reklamację z tytułu rękojmi.

3. Poczekać na reakcję.

4. W przypadku braku reakcji wynająć prawnika (i sądownie dochodzić roszczeń) lub pogodzić się ze stratą.

spikeff napisał:
Jakie mam szanse ?

Na co?

spikeff napisał:
Co najlepiej zrobić ?
Ponieważ do odpowiedzialności za wady dzieła stosuje się przepisy o rękojmi przy sprzedaży dlatego na podstawie art. 561 par. 1 Kodeksu cywilnego złóż pismeną reklamację (list polecony ze ZPO) i zażądaj usunięcia wad.
Opisz te wady (warto dołączyc foto) i zażadaj wyznaczenia terminu, w którym będziesz mógł dostarczyć samochód i terminu wykonania prac. Do pisma załącz kopię kaktury z adnotację o konieczności poprawy usługi.
Poinformuj również, że jeśli nie otrzymasz odpowiedzi na pismo w terminie 7 dni od dnia otrzymania tego pisma, na podstawie powołanego art. odstąpisz od umowy lub powierzysz poprawienie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie.

cedwah napisał:
Ponieważ do odpowiedzialności za wady dzieła stosuje się przepisy o rękojmi przy sprzedaży dlatego na podstawie art. 561 par. 1 Kodeksu cywilnego złóż pismeną reklamację (list polecony ze ZPO) i zażądaj usunięcia wad.
Opisz te wady (warto dołączyc foto) i zażadaj wyznaczenia terminu, w którym będziesz mógł dostarczyć samochód i terminu wykonania prac. Do pisma załącz kopię kaktury z adnotację o konieczności poprawy usługi.
Poinformuj również, że jeśli nie otrzymasz odpowiedzi na pismo w terminie 7 dni od dnia otrzymania tego pisma, na podstawie powołanego art. odstąpisz od umowy lub powierzysz poprawienie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie.

OK. Dziękuję
Mogę zastosować to o czym piszesz, brzmi rozsądnie.

Pytanie teraz o koszty jakie poniosę transportując auto ponad 1000 km w jedną stronę i powrót. Wynajęcie lawety kosztuje, lub przejazd na kołach w dwa auta, bo trzeba zawieść auto do poprawy, następnie wrócić i potem w ten sam sposób odebrać. W trakcie rozstania się z właścicielem warsztatu on zobligował się ustnie na poniesienie kosztów transportu auta, ale w obecnej sytuacji podejrzewam że nie będzie chciał o tym słyszeć.
Ponadto kto poniesie koszty związane z wynajęciem auta dla mnie. Ja używam auta codziennie dojeżdżając nim około 50 km do pracy. W domu jest drugie auto, które użytkuje żona, ale ona wykorzystuje auto na dojazdy do pracy i transport dzieci do i z przedszkola. W momencie gdy poprzednim razem auto było naprawiane auto zastępcze zapewniał ubezpieczyciel.

Jak w tym temacie podejść do tego tematu ?

Dlatego dla mnie było by najlepiej odzyskać pieniądze i przeznaczyć je na poprawki w warsztacie gdzieś w mojej okolicy. Tylko czy to możliwe ? Podejrzewam że w tym przypadku będzie potrzebne orzeczenie sądowe.
Ja osobiście straciłem zaufanie do tego warsztatu i do osoby która go reprezentuje.
Czy mając powyższe na uwadze mogę wystąpić do sądu z powództwa cywilnego o zwrot poniesionych nakładów ?

spikeff napisał:
Jak w tym temacie podejść do tego tematu ?
Napisz o tym lekirnikowi - niech sie do tego ustosunkuje. W razie czego możesz dochodzić zwrotu tych kosztów (6813 kk) albo odszkodowania na podstawie art. 471 kc
spikeff napisał:
Dlatego dla mnie było by najlepiej odzyskać pieniądze ...
Mógłbyś odstąpić od umowy gdyby wada była istotna. Jeśli lakiernik nie podejmie działań, będzie Ci przysługiwało odstąpienie sankcyjne.

Powrót