Odstąpienie od wycieczki kupionej przez internet w ciągu 10 dni

• Autor wątku Autor wątku arimasen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arimasen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zakupiłem przez Internet wycieczkę w biurze podróży (siedziba w Polsce).
Procedura wygląda tak, że na stronie internetowej wypełnia się zgłoszenie akceptując ogólnie warunki uczestnictwa w których najważniejszy punkt to :
"Zawarcie umowy o udział w imprezie turystycznej zorganizowanej przez xxx następuje z chwilą zgłoszenia nazwisk, podpisania umowy przez przedstawiciela xxx i osobę zgłaszającą udział w imprezie turystycznej, wpłacenia zaliczki oraz otrzymania potwierdzenia rezerwacji."
Następnie przesyłają listem poleconym do podpisania umowę/potwierdzenie rezerwacji którą się podpisuje, odsyła do nich i przelewa zaliczkę.

Wypełniłem zgłoszenie na stronie internetowej, przyszła umowa do podpisania. Następnie przelałem pieniądze (tu był właśnie mój błąd) i miałem zamiar odesłać im podpisaną umowę, jednak ze względu na pewne punkty w regulaminie których nie chciałem akceptować nie zrobiłem tego.

Żeby nie „walczyć” z nimi o to czy umowa została zawarta czy nie, postanowiłem zrezygnować z umowy zawieranej na odległość w ciągu 10 dni
("USTAWAz dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny1),
„Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.”
W art. 16 ww ustawy nie znalazłem informacji aby wycieczki nie podlegały jej warunkom.
Wysłałem im kurierem stosowną rezygnację podając numer konta na które mają mi zwrócić pieniążki. Zadzwoniłem również do tej firmy z tą informacją, tam pani poinformowała mnie, że w przypadku takich wycieczek ten przepis nie obowiązuje i dostanę listownie również decyzję odmowną.
Czy mam szansę odzyskać moje pieniądze występując na drogę sądową? Nie miałem do tej pory do czynienia z „prawem” w jakikolwiek sposób, więc wolę zapytać specjalistów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

No a art. 16 ust 2 pkt 2 w/w ustawy?

Czyli jednak nie da się zrezygnować z wycieczki w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. A w takim razie czy w moim przypadku można uznać umowę za ważną jeżeli tylko jedna strona (biuro podróży) ją podpisała a ja nie? Ja im nie odesłałem podpisanej przeze mnie umowy.

Wszystko zależy od tego - w jakim momencie dochodzi do zawarcia umowy. Jak rozumiem ta kwestia jest w regulaminie, który mówi:
Zawarcie umowy o udział w imprezie turystycznej zorganizowanej przez xxx następuje z chwilą zgłoszenia nazwisk, podpisania umowy przez przedstawiciela xxx i osobę zgłaszającą udział w imprezie turystycznej, wpłacenia zaliczki oraz otrzymania potwierdzenia rezerwacji.

Jak rozumiem tych dwóch rzeczy pogrubionych jeszcze nie ma? Można powołać się z biurem podróży właśnie na ten fakt, wskazując, że umowa nie została zawarta wg. ich regulaminu.

witam znalazlam sie w podobnej sytuacji i nie wiem jak mam sobie z nia poradzic czy im zaplacic i przebolec te pieniadze czy po prostu to olac. We wrzesniu zarezerwowalam wycieczke na Rhodos koszt 1100e ale nie dostalam zadnej informacji gdzie mam zaplacic zadnego nr konta wiec poprostu odpuscilam i szukalam dalej i trafilam na fajna oferte a o rezerwacji na 5vor flug zapomnialam, jednak dzien przed wyjazdem zadzwonila do mnie kosultantka z 5vor flug z zapytaniem kiedy zaplace za wycieczke powiedzialam ze to juz nie aktualne ze rezygnuje gdyz lece na innai rozmowa sie zakonczyla. Po moim powrocie z Rhodos zaczely mi przychodzic listy z kwota do zaplaty ale poprostu nie zwracalam na to uwagi-pomyslalam ze niby jak mam placic skoro rezerwacja online jest rezerwacja wstepna poza tym nie polecialam na ich wycieczke a przede wszystkim nie dostalam biletow -wiec za co mam placic!!! ale dzisiaj przyszedl mi list polecony z naliczonymi odsetkami ok 100e wiecej i nie wiem co mam zrobic ??prosze pomozcie

Powrót