Odstąpienie od zakupu na raty, a reklama je

• Autor wątku Autor wątku Zbyszko77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbyszko77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Opiszę pokrótce zaistniałą sytuację, pytanie czy moje rozumowanie jest prawidłowe i czy gdzieś istnieje dla mnie ryzyko

Stan faktyczny:
1.zakup telewizora na raty
2.dostarczenie wadliwego sprzętu (uszkodzona matryca) oraz zgłoszenie reklamacji z tytułu rękojmi, montaż zgodny z instrukcją producenta itp.
3. Odrzucenie reklamacji z powodu uszkodzenia mechanicznego

Wiem, że mogę drążyć dalej temat w sądzie/rzecznika konsumenta, ale co jezeli:

4. Odstąpię od umowy ratalnej w banku, sprzedawca będzie zobowiązany do zwrotu kwoty kredytu do banku, ja nie ponoszę rządnych kosztów
5. Po wystąpieniu sprzedawcy o zwrot kwoty zwrotu, zakwestionuje jej zasadność ze względu na dostarczenie uszkodzonego sprzetu
6. W tym przypadku to sprzedający będzie musiał wkroczyć na drogę sądową i udowadniać że dostarczył sprawny sprzęt

Wartość TV ok 3000 zł.
Po ewentualnej przegranej ponoszę takie same koszty jakbym ja sam składał wniosek w sądzie i rostrzygniecie byłoby niekorzystne dla mnie? Jednak w tym przypadku sprawa sądową jest po stronie sklepu, ciekawi mnie jak wyglądają ich procedury w takim wypadku.

Nie wiem czy są tu na forum osoby pracujące w danym sklepie ale w teorii takimi sprawami zajmują się działy prawne, które prowadzą sprawę w imieniu Kierownika sklepu.

W przypadku przegranego procesu sądowego ponosisz swoje koszty oraz sklepu, a także cenę telewizora.

A jak wyglądała kwestia dostawy? Był odbiór bez zastrzeżeń?

Karton z telewizorem był nieuszkodzony, po wniesieniu telewizor został rozpakowany zgodnie z instrukcją, na telewizorze brak uszkodzeń mechanicznych.

Właśnie nie wiem jak zachowa się sklep po wypowiedzeniu umowy kredytowej. Mogę jeszcze po za wypowiedzeniem umowy odstąpić od umowy sprzedaży na odległość. Wiem, że mogłem zamówić transport z montażem i nie byłoby problemów. Telewizor jest z zeszłego roku, prawdopodobnie przeleżał ten czas na magazynie i stąd uszkodzenie. Prawdopodobnie nie był on sprawdzany przez nikogo że sklepu przed wysyłką.

Prawdopodobnie odstąpię od kredytu i poczekam na reakcje sklepu, odstąpię również od zlecenia sprzedaży.

Z tego jak obserwuję wątki dotyczące uszkodzeń matrycy w tv to najczęściej przeważają głosy na nie, bo towar odebrany bez zastrzeżeń albo uszkodzenie mechaniczne. Ale bywały także wyjątki wynikające z dobrej woli sklepu.
Sklep będzie powoływał się na to, że towar został odebrany bez zastrzeżeń oraz karton lub wypełnienie styropianowe nie miał śladów uszkodzeń.

Odstąpienie od umowy zawartej na odległość jest sensownym wyjściem, z tym zastrzeżeniem ile zostanie Ci zwrócone? Bo np. w sytuacji pisanej w tym artykule
moderacja
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziękuje za odpowiedź,
zwrócę towar do sklepu (odstąpię od umowy) oraz odstąpię od od umowy zakupu na raty w Banku.

Będę czekał za odpowiedzią ze sklepu (zgodnie z prawem nie może zabronić mi zwrotu przedmiotu kupionego przez internet, nawet jak jest uszkodzony).

Po ewentualnym roszczeniu wystąpię o pisemne oświadczenie pracownika sklepu o sprawdzeniu telewizora przed wysyłką łącznie z nagraniem z magazynu.
Ewentualnie zgodzę się na pokrycie kosztu pomniejszenia spadku wartości towaru przez uszkodzenie matrycy, ale w takim wypadku zakwestionuje jego wysokość (koszt pomniejszony o VAT, marżę sklepu oraz wartość pozostałych sprawnych podzespołów). Przy braku zgody poproszę o skierowanie sprawy do sądu lub o mediacje, przy obniżeniu kwoty będę miał 30 dni na opłatę.
W tym przypadku będzie to jakieś 4-6 miesięcy korespondencji ze sklepem.

Powrót