odstąpienie od

• Autor wątku Autor wątku Kamil77ad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil77ad

Użytkownik
Odpowiedzi
47
odstąpienie od umowy zawartej na odległość w terminie 14 dni - brak zwrotu środków

Zamówiłem przez internet procesor - nowy, zapłaciłem, otrzymałem kurierem. Znalazłem w innym sklepie możliwość jego zakupu znacznie taniej więc zwróciłem po 10 dniach na odstąpienie od umowy w terminie 14 dni bez podania przyczyny. Zgodnie z instrukcją na stronie www sklepu pobrałem formularz udostępniany przez sklep, wypełniłem, wysłałem na maila i tego samego dnia otrzymałem potwierdzenie i instrukcję/adres zwrotu. Odesłałem kolejnego dnia kurierem. Sklep otrzymał kartę po 2 dniach co potwierdził mailem. W terminie 14 dni od potwierdzenia przez sklep, że przyjmuje oświadczenie o odstąpieniu - nie zwrócił środków. Tydzień po tym terminie później sklep napisał, że procedura zwrotu się przedłuża, bo musi wysłać procesor do serwisu producenta bo daje dziwne rezultaty, żeby zbadał czy nie został uszkodzony mechanicznie/fizycznie.

Odpisałem im, że

Ustawa o prawach konsumenta:

Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.

Oraz że termin na zwrot środków lub przedstawienia powodu dla wydłużenia tego terminu dla Sprzedawcy minął tydzień temu (z podaniem daty). Chociaż nie wiem czy ustawa dopuszcza przedłużenie terminu zwrotu środków. Zwłaszcza gdy najpierw doszło do jego przekroczenia.

Sklep nic nie odpisał.

Ostatnia edycja:
spoko a jakie masz pytanie ?

Co mogę zrobić w takiej sytuacji i czy sklep nie łamie prawa?

Co więcej - sprzedawca właśnie wystawił i przesłał mi fakturę korygującą pomniejszoną o ok 20% wartości, bez przedstawienia żadnego dowodu. Zrobił to też po terminie jaki przewiduje ustawa o ochronie konsumenta, powołując się przy okazji na zapisy tej ustawy.
Nadmieniam, że do sklep nie wniósł żadnych uwag w terminie jaki ustawa przewiduje na zwrot środków. Dopiero tydzień po tym że coś wg nich może być nie tak.

Ostatnia edycja:
Wezwano sprzedawcę do zwrotu pełnej kwoty. Odpisał że pomniejszył wartość ze względu na otwarcie pudełka.

Odpisał że pomniejszył wartość ze względu na otwarcie pudełka.
Otwarcie pudełka nie zmniejsza wartości samego procesora. Moim zdaniem możesz domagać się pełnej kwoty.

Wystawiono fakturę korektę z datą z tego samego dnia, w którym sprzedawca twierdził, że przekazał procesor do sprawdzenia do producenta.

Przed otrzymaniem faktury korekty wezwano dwukrotnie Sprzedawcę do zwrotu środków z przedstawieniem (wg mnie) sytuacji prawnej w jakiej się on znajduje tj:

"Z uwagi na powyższe, można przyjąć, że stawiają się obecnie Państwo, jako Sprzedawca w sytuacji złamania przepisów ww. ustawy a także bezprawnego zawłaszczenia środków, które jak nakazują obowiązujące przepisy, miały być mi, jako Klientowi, zwrócone nie później niż do dnia (tu podano datę upływu ustawowego terminu na zwrot środków)."

Podkreśliłem ponadto, że nie wniesiono żadnych uwag ze strony Sprzedawcy do stanu zwróconego procesora (lub pudełka) w terminie przewidzianym na zwrot środków. Procesor znajdował się w dyspozycji Sprzedawcy dwa dni po wysłaniu/odebraniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

Wysłano maila do regionalnego rzecznika konsumentów o pomoc w sprawie załączając korespondencję oraz harmonogram wydarzeń i korespondencji.

Ostatnia edycja:
*
jest "...w dyspozycji Sprzedawcy dwa dni po" winno być "...w dyspozycji Sprzedawcy już w dwa dni po..."

Przepraszam za nieścisłość/wprowadzenie w błąd.

jakbym już gdzieś o tym słyszał...

moderacja
nie zajmujemy się doniesieniami medialnymi !

Ostatnią edycję dokonał moderator:
gryffinian napisał:
Otwarcie pudełka nie zmniejsza wartości samego procesora
Nie jestem tego taki pewny. Konsument ma możliwość sprawdzenia w podobny sposób, jakby zrobił to w sklepie. Tam też będziesz otwierał ?
Czemu ma to służyć ?
To nie pralka, telewizor, czy odkurzacz, że chcesz zobaczyć jak wygląda.

Konsument ma możliwość sprawdzenia w podobny sposób, jakby zrobił to w sklepie. Tam też będziesz otwierał ?
Oczywiście. W firmie na trzy litery masz tzw. Pin Grid Array na dole jednostki w serii procesorów *****, więc sprawdzałbym czy nie są zgięte, bo nie uznają reklamacji albo problemy są ze zwrotem. Brałeś udział w temacie o takim samym problemie niedawno jak znajdę to podrzucę :)
O tutaj: https://forumprawne.org/prawo-cywil...zony-towar-mam-szanse-na-zwrot-pieniedzy.html

Ostatnia edycja:
Powrót